Kultura

Ovog vikenda u Bioskopu "Zona interesa"

Foto: YouTube printscreen/MegaComFilm

Foto: YouTube printscreen/MegaComFilm

Film "Zona interesa", koji je na manifestaciji Oskar 2024. odneo dve nagrade, prikazivaće se ovog vikenda u Bioskopu Centra za kulturu. Pored ovog, na repertoaru je još pet filmova.

Film "Zona interesa" dobio je Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja i Oskara za najbolji zvuk.

Film prati Rudolfa Hesa, upravnika logora, kao i njegovu porodicu, njegovu suprugu i njegovu decu koji žive uz koncentracioni logor Aušvic. Od svih zlodela koje je nacistička vojska radila u logoru deli ih samo jedan zid. Nasilje ni u jednom trenutku ne vidimo, ali ga čujemo. 

S jedne strane prikazan je svakodnevni život porodice Hes, uređivanje cveća i gajenje povrća, dok se, s druge strane, u pozadini vidi kako iz dimnjaka izlazi dim izgorelih ljudi.

U Srbiji ovaj film je premijerno prikazan na FEST-u.

U Bioskopu Centra za kulturu film će biti prikazan 16. marta u 18 časova.

Na repertoaru su i sledeći filmovi: 

  • „Kung fu panda 4“ ⎯ 15, 16. i 17 mart u 16 časova;
  • "Uspavani psi" ⎯ 15. mart u 18 časova;
  • "Poslednji strelac" ⎯ 15. i 17. mart u 20 časova
  • "Amelijina deca" ⎯ 16. mart u 20 časova i 
  • "Hotel Palas" ⎯ 17. mart u 18 časova. 

Ulaznice se mogu kupiti na Biletarnici Centra za kulturu, po ceni od 300 dinara.

Danas, 15. marta, Biletarnica će raditi do 20 časova. U subotu i nedelju, 16. i 17. marta, Biletarnica će raditi od 15.30 do 20 časova.

"Kunf fu panda 4" predstavlja novo poglavlje omiljene akcione komedije, Drimvorksove franšize. Posle skoro decenije, ikona komedije Džek Blek, vraća se svojoj ulozi Poa, najneverovatnijeg majstora kung fua na svetu.

Nakon tri avanture koje prkose smrti, pobeđujući zlikovce svetske klase svojom neuporedivom hrabrošću i ludim borilačkim veštinama, Po, Zmajev ratnik, pozvan je da se… već jednom odmori. Tačnije, izabran je da postane duhovni vođa Doline mira.

To nameće nekoliko očiglednih problema. Prvo, Po zna o duhovnom vođstvu isto koliko i o paleo dijeti, a drugo, mora brzo da pronađe i obuči novog Zmajevog ratnika pre nego što preuzme svoj novi položaj.

Da stvari budu još gore, nedavno je viđena zla, moćna čarobnica, Kameleonka, mali gušter koji može da se pretvori u bilo koje stvorenje, bilo ono veliko ili malo. Kameleonka drži svoje pohlepne male oči uperene u Poov štap mudrosti, što bi joj dalo moć da ponovo prizove u carstvo duhova sve glavne zlikovce koje je Po pobedio.

Dakle, Pou će biti potrebna pomoć. Pronalazi ga (recimo?) u obliku lukavog, oštroumnog lopova Žen, stepske lisice koja se zaista uvuče Pou pod kožu, ali čije će se veštine pokazati neprocenjivim. U svojoj potrazi da zaštite Dolinu mira od Kameleonkinih reptilskih kandži, ovaj čudni komični dvojac moraće da sarađuje. U tom procesu, Po će otkriti da heroji mogu da se nađu na najneočekivanijim mestima.

Film "Uspavani psi" prati bivšeg detektiva za ubistva, Roja Frimana, koji prolazi kroz najsavremeniju terapiju za Alchajmerovu bolest, kada mu traže da preispita brutalan slučaj iz prošlosti – jezivo ubistvo poznatog profesora koledža. Zatvorenik osuđen na smrt, kojeg je Roj uhapsio deset godina ranije, izjasnio se kao nevin. Zaintrigiran, boreći se da povrati svoje pamćenje, Roj angažuje bivšeg partnera da mu pomogne da ponovo pokrene istragu.

Ulogu Roja Frimana tumači Rasel Krou.

"Poslednji strelac" domaći je film reditelja Darka Nikolića. Ovaj akcioni triler donosi priču o inspektoru Kuruzoviću, koji nakon smrti voljene supruge uviđa besmisao svog života, provodi dane sa svojim jazavičarem Čedom i čita knjige, sve do trenutka kada se posle decenije provedene u inostranstvu u Beograd vrati njegov neprijatelj Atanasije, poznati balkanski kriminalac koji je umešan u ubistvo supruge Kuruzovića. Tu počinje akcija koju predvodi Baltazarević.

Ulogu inspektora Kuruzovića tumači Nenad Jezdić.

"Amelijina deca" portugalski je horor film.

Edvard i njegova devojka Rajli kreću na sever Portugala kako bi posetili Edvardovu davno zaboravljenu porodicu.

Kada stignu u veličanstvenu planinsku vilu, Edvard je oduševljen što će sresti majku i brata blizanca i željan je da se poveže sa svojim korenima. Ipak, ništa nije onako kako izgleda i ubrzo postaje svestan da ih veže gnusna tajna.

"Hotel Palas" je  apsurdna crna komedija reditelja Romana Polanskog.

Reditelj dočarava bajkovitu atmosferu impresivno dizajniranog hotela Palas, sagrađenog s početka 20. veka u Švajcarskoj. Svake godine tu odsedaju bogati i razmaženi gosti iz svih delova sveta.

Uoči proslave nove, 2000. godine, svi su se okupili na neponovljivom događaju. Mnoštvo konobara, portira, kuvara i recepcionara našlo se tu kako bi udovolji bizarnim prohtevima gostiju.

Pre njihovog dolaska posvećeni pedesetogodišnji menadžer hotela nadzire osoblje, naglašavajući da, iako je zora novog milenijuma, nije smak sveta.

Film je imao premijeru na filmskom festivalu u Veneciji.