Društvo

Penzije gube trku sa rastom cena i plata: Stariji građani u sve većem riziku od siromaštva – zbog čega je tako?

Foto/ ilustarcija siromaštvo

Foto/ ilustarcija siromaštvo

Stariji stanovnici Srbije sve više su u riziku od siromaštva, pokazuje istraživanje koje je objavio Republički zavod za statistiku.

Podaci iz publikacije „Ne izostaviti nikoga iz razvoja“ govore da je za razliku od dece i građana srednje starosti kod kojih se beleži kontinuirani pad stope rizika od siromaštva, među starijim stanovništvom ona krenula da raste.

Tako su ljudi koji imaju 65 godina i više od 2022. godine u većem riziku od finansijskog siromaštva u odnosu na ostale demografske grupe, a čak 14 odsto njih ima raspoloživi prihod niži od 50 odsto medijane ekvivalentnog dohotka.

S tim u vezi, Goran Radosavljević profesor na FEFA fakultetu mišljenja je da je ovakva statistika odraz značajnog pada realne penzije u odnosu na plate i inflaciju.

„Rizik od siromaštva je takozvano relativno siromaštvo. To znači da osoba nije siromašna, ali se nalazi negde iznad granice da to bude. Ova granica se menja tokom vremena. Ipak, ako je rizik od siromaštva porastao, to je moglo da uslovi nekoliko faktora. Došlo je do rasta cena proizvoda i usluga, a rast dohotka nije pratio cene. Tako je porasla i granica relativnog siromaštva, dok je dohodak ostao na prethodnom nivou. Drugim rečima, sporije raste standard nego troškovi“, pojašnjava on.

Naš sagovornik podvlači da nije dobro ni da prosečna penzija bude 50 odsto niža od prosečne zarade, jer onda, kako kaže, imamo penzionere koji su siromašni.

„U 2022. godini penzije su rasle sporije, a ako se pogledaju zvanični podaci iz te godine može se primetiti da su prosečne penzije pale na 40 odsto prosečne zarade. Dakle, rasla je prosečna zarada brže od prosečne penzije, pa je ovo verovatno posledica gubljenja trke prosečne penzije sa prosečnom zaradom. Ta prosečna zarada je vukla i granicu standarda, verovatno i onu za relativno siromaštvo, dok penzija nije rasla“, priča Radosavljević.

https://www.danas.rs/vesti/ekonomija/penzije-rast-plata-i-cena/