Društvo

Učenici još jednom domaćini za više od 50 vršnjaka iz Evrope (FOTO)

FOTO: Boom93/N.Stojićević

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Osnovna škola "Sveti Sava" i njeni učenici još jednom su ugostili vršnjake iz nekoliko evropskih zemalja, ovoga puta više od njih 50.

Učenici iz Rumunije, Poljske, Španije, Litvanije i Nemačke provećše narednih pet dana u druženju sa vršnjacima ove osnovne škole, a pored toga imaće i brojne izlete i radionice.

Danas su gosti dočekani u školi prigodnim muzičkim programom, dok će narednih dana obići prestonicu, Golubačku tvrđavu, manastir Tumane, Srebrno jezero i Viminacijum.

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Pored izleta i obilaska grada, imaće i radionice na kojima će se upoznati sa svojim domaćinima, kao i sa nastavom u ovoj školi.

Učenici su u gostima kod dece iz škole domaćina, a nakon svih avantura koje ih tokom narednih dana očekuju, dobiće priliku da pokažu kakvi su domaćini, kada njihovi vršnjaci budu otputovali kod njih.

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Podsetimo, ovo je još jedna u nizu poseta koja se sprovodi u okviru paketa projekata Erasmus+ u koji je ova osnovna škola uključena. 

Škola je dobila Erasmus+ akreditaciju za osnovno obrazovanje. To znači da će tokom 6 godina učenici i nastavnici škole imati priliku da obiđu većinu zemalja Evrope. Učenici i zaposleni do 2027. svake godine učestvovati u Erasmus projektima i doprineti daljoj internacionalizaciji škole, grada i države. Projekti će biti raznovrsni, počev od unapređenja kulturoloških kompetencija, preko zaštite životne sredine, do IT sfere i robotike. 

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Erazmus+ je program Evropske unije koji obezbeđuje finansiranje projekata mobilnosti i saradnje u oblastima visokog, opšteg, stručnog i obrazovanja odraslih, kao i u oblastima mladih i sporta. Novi Erazmus+ program traje od 2021-2027. godine i predviđeni budžet za ovaj sedmogodišnji period je oko 26 milijardi evra.

FOTO: Boom93/N.Stojićević
FOTO: Boom93/N.Stojićević