Društvo

Odbačena krivična prijava za akušersko nasilje u GAK "Narodni front", u planu novi koraci

Foto/ilustracija/Pixabay trudnica

Foto/ilustracija/Pixabay trudnica

Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu odbacilo je krivičnu prijavu Milice Filipović koja je podneta zbog nehumanog postupanja za vreme indukovanog pobačaja u GAK "Narodni front".

To je za Insajder potvrdila pravna savetnica Sanja Radivojević iz Beogradskog centra za ljudska prava.
 
Tužilaštvo je navelo da nema elemenata da je izvršeno krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti, navela je ona, napominjući da Tužilaštvo nije sprovelo istragu, te da nije saslušana ni Milica Filipović, ni zdravstveni radnici.
 
"Ministarstvo zdravlja je sprovelo inspekcijski nadzor, a tužilaštvo je reklo - mislimo da je isto tako. I u inspekcijskom nadzoru takođe nisu saslušavani zdravstveni radnici, ni lekari, nego su uzimane njihove pisane izjave", navela je Radivojević.
 
Prema njenim rečima, sproveden je i vanredni spoljni nadzor, gde je takođe utvrđeno da je sa aspekta stručnog rada Milica Filipović bila adekvatno zbrinuta tokom boravka u zdravstvenoj ustanovi.

Međutim, kako kaže, krivična prijava je podneta za zlostavljanje i mučenje, odnosno za nehuman tretman i povredu dostojanstva.
 
"To nije mandat zdravstvene inspekcije. To je mandat tužilaštva. I to je delo koje je apsolutno zabranjeno. I u Srbiji, i u Evropi, bilo gde. Dakle, ni u ratnim okolnostima to nije dozvoljeno. Tu je trebalo da bude saslušana žrtva, svedoci, da se uradi psihijatrijsko veštačenje, da se vidi da li je nesavesno pružena lekarska pomoć", objasnila je Radivojević.
 
Podsetila je da je Milica Filipović više puta pozivala lekare i molila dežurnu sestru da joj pomogne.
 
"To su stvari koje nije moglo da utvrdi Ministarstvo zdravlja jer nema taj mandat. To je moralo tužilaštvo kao pravosudni organ kroz nezavisnu istragu da utvrdi. I ništa od toga nije urađeno. Apsolutno ništa. Bukvalno su promašili temu", dodala je Radivojević koja će, u dogovoru sa Milicom Filipović, uložiti prigovor Višem javnom tužilaštvu.
 
Potom će tražiti od Višeg javnog tužilaštva da da obavezne instrukcije Prvom osnovnom da se slučaj vrati na ponovni proces.
 
"Ako ne, ići će se na Ustavni sud. A paralelno sa tim, razmišljamo da pokrenemo proceduru pred Specijalnim izveštačima za zdravlje Ujedinjenih nacija. Pošto smo pričali s njima na tu temu i vrlo su zainteresovani. I bez formalnog pokretanja tog mehanizma prate šta se dešava u Srbiji jer im je privuklo pažnju", kazala je Radivojević. 
 
Prijavite akušersko nasilje
 
Svaka žena ima pravo da dobije odgovarajuću negu tokom porođaja i da bude tretirana sa poštovanjem u okruženju koje poštuje pravo na privatnost. Pacijentkinje imaju pravo da donose odluke o svom telu i da budu informisane o procedurama.
 
Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, akušersko nasilje uključuje bilo koju vrstu fizičkog i verbalnog zlostavljanja, ponižavanja, prinudnog načina sprovođenja medicinskih procedura, što žene stavlja u poziciju ranjivosti. 
 
Ukoliko smatrate da ste bili žrtva akušerskog nasilja, postoje institucije i timovi kojima možete da se obratite:
 
- Zaštitnik prava pacijenata na teritoriji bolnice u kojoj ste bili izloženi nasilju (Novi Sad: 021/420-066, lokal 130; mihajlo.knezi@novisad.rs i sandra.gavric@novisad.rs)
 
- Zdravstvena inspekcija: zdravstvena.inspekcija@zdravlje.gov.rs, zdravstvena.novisad@zdravlje.gov.rs
 
- Zaštitnik građana: 011 2068-100, 064 876 8505, zastitnik@ombudsman.rs, kabinet@ombudsman.rs
 
- Pravni tim za pomoć žrtvama ginekološko-akušerskog nasilja: koracizena@gmail.com