Društvo

Organizacije civilnog društva: Brnabić aktiviste naziva fašistima čime opravdava nasilje nad njima

Foto: Boom93/MMV

Foto: Boom93/MMV

Organizacije civilnog društva izrazile su veliku zabrinutost za život i zdravlje mladih aktivista koji se bore za fer i slobodne izbore nakon nastupa premijerke Ane Brnabić.

Saopštenje potpisuju Inicijativa mladih za ljudska prava, Građanske inicijative, Katalist Balkans (Catalyst Balkans), Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Fondacija Slavko Ćuruvija, Partneri Srbija, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Komitet pravnika za ljudska prava, Beogradski centar za ljudska prava, Novi Optimizam, Inicijativa za ekonomska i socijalna prava - A11, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Autonomni ženski centar, Šer Fondacija (SHARE Fondacija) i CRTA.
 
Kako se navodi, Brnabić je u emisiji Hit tvit na televiziji Pink pozvala institucije "da rade svoj posao" u slučaju aktivista neformalne grupe "SviĆe" Nikole Ristića, kog je označila kao nasilnika i fašistu, kao i Ivana Bjelića.
 
"Na osnovu dosadašnjeg iskustva, ove reči razumemo kao pritisak izvršne vlasti na tužilaštvo kako bi se kaznili aktivisti samo na osnovu instrukcije premijerke. Uvrede i diskvalifikacije koje je iznela premijerka inspirišu nasilje i stvaraju atmosferu u kojoj su napadi na aktiviste i aktivistkinje opravdani, što predstavnici vlasti dobro znaju", istakle su organizacije civilnog društva.

Dodaju da smatraju zastrašivanje neprihvatljivim, a posebno zabrinjava što dolazi od predsednice Vlade u tehničkom mandatu koja relativizujući termin fašizma verbalno napada mlade aktiviste.
 
Alarmantno je, kako se navodi, što hajka na aktiviste i pozivi na sankcionisanje dolaze svega par meseci nakon hapšenja mladih ljudi tokom protesta u decembru 2023, kojima se na teret stavljalo i teško krivično delo - nasilno rušenje ustavnog poretka.
 
"U svetlu predstojećih lokalnih izbora i atmosfere u društvu koju karakterišu tenzije i nestabilnost, odgovorno postupanje najviših zvaničnika i njihova retorika ključni su za bezbedan javni prostor koga odlikuje pluralizam mišljenja", ističe se u saopštenju.