Društvo

Univerzitet u Beogradu biće deo narednog velikog naučnog projekta u CERN-u

FOTO: A. Stepanović

FOTO: A. Stepanović

Univerzitet u Beogradu je sa Evropskom organizacijom za nuklearno istraživanje (CERN) zaključio memorandum o razumevanju koji se odnosi na Studiju izvodljivosti sledećeg velikog naučno-tehnološkog projekta - "Budući cirkularni sudarač" (Future Circular Collider - FCC).

Memorandum o razumevanju ima za cilj da otvori mogućnost za sve članice Univerziteta u Beogradu, a onda i za ostale naučne institucije u Srbiji, za uključivanje u taj do sada najveći međunarodni naučno-tehnološki projekat, navodi se u saopštenju Univerziteta u Beogradu.

Memorandum su u prostorijama CERN-a u Ženevi danas potpisali rektor Univerziteta Vladan Đokić i vođa studije budućeg cirkularnog sudarača Majkl Benedikt, a isti ugovor zaključilo je više velikih naučnih instituta i univerziteta u svetu.

Studija i izgradnja delova akceleratorskog kompleksa FCC (obima od 90 do 100 km) uveliko je započeta i ne očekuje se da će biti završen i pušten u eksploataciju pre 2042. godine, navodi se u saopštenju Univerziteta.

Gradiće se, kako se ističe u saopštenju, u dve faze: prva koja će omogućiti ubrzavanje i sudare snopova elektrona i pozitrona na do sada najvišim energijama, i druga faza koja će omogućiti ubrzavanje i sudare dva snopa protona na takođe rekordnim energijama.

Primarni cilj gradnje tog kompleksa su dalja složena eksperimentalna i teorijska istraživanja u oblasti fizike visokih energija, prvenstveno u fizici čestica.

Evropska organizacija za nuklearno istraživanje (CERN), najveći centar za istraživanje elementarnih čestica, osnovan je 1954. godine, a Srbija je 2019. godine postala 23. punopravna zemlja članica CERN-a, piše u saopštenju.