Kultura

Glumačke svečanosti “Milivoje Živanović” ove godine imaće međunarodni karakter

Foto: J. Milenković/Boom93

Foto: J. Milenković/Boom93

Dvadeset osme Glumačke svečanosti “Milivoje Živanović” najavljene su na današnjoj konferenciji za medije. Trajaće od 1. do 6. aprila 2024. godine.

Selektor ovogodišnjeg festivala je dramaturg Molina Udovički Fotez.

Od preko dvadeset odgledanih predstava čije su premijere bile u profesionalnim pozorištima Republike Srbije u periodu od 1. januara do 31. decembra 2023. godine, selektorka je izabrala pet predstava koje će se takmičiti na 28. Glumačkim svečanostima.

U takmičarskom delu festivala biće prikazane sledeće predstave:

  • 1. april: "Švejk" Jaroslava Hašeka u režiji Veljka Mićunovića, Beogradsko dramsko pozorište;
  • 2. april: „Razvojni put Bore Šnajdera“ Aleksandra Popovića u režiji Egona Savina, Jugoslovensko dramsko pozorište;
  • 3. april: "Otac" Florijana Zelera u režiji Paola Mađelija, Atelje 212;
  • 4. april: "Ćelava pevačica" Ežena Joneska u režiji Jagoša Markovića, Centar za kulturu Tivat;
  • 5. april: “Urnebesna tragedija" Dušana Kovačevića u režiji Jagoša Markovića, Narodno pozorište Republike Srpske i Narodno pozorište iz Beograda.

“Ovo će, nadam se, biti praznik fantastične glume. Ovo su predstave u kojima često doživimo tu magiju koju je pravio vaš Milioje Živanović”, rekla je Udovički Fotez na konferenciji za medije.

Kako je rekla, kao i prošle godine kada je bila selektorka, pri selekciji se vodila upravo glumom koja se ne viđa svakog dana.

Foto: J. Milenković/Boom93

Ovogodišnje Glumačke svečanosti imaće međunarodni karakter. Publika će imati priliku da gleda glumce iz Crne Gore i Republike Srpske.

“Ne žive dobri glumci samo u Beogradu. Nije često prilika da se vidi koliko su fantastični glumci u nekim drugim sredinama”, rekla je selektorka.

Dve takmičarske predstave režirao je preminuli Jagoš Marković. Prema rečima Moline Udovički Fotez, to su poslednje predstave na kojima je radio.

"Ovaj festival je poslednja prilika da se vidi kako je Jagoš Marković fantastično radio s glumcima, koliko su ga voleli i koliko im nedostaje. I jedan i drugi glumački ansambl s radošću igra obe pozorišne predstave”, istakla je Udovički Fotez.

U čast pobednika, 6. aprila glumci Zvezdara Teatra izvešće predstavu "Sportsko srce" Đorđa Milosavljevića, u režiji Milana Karadžića.

Sve predstave igraće se od 20 časova.

Više o predstavama pročitajte na LINKU.

Direktorka Centra za kulturu Galina Perić navela je da će žiri 28. Glumačkih svečanosti “Milivoje Živanović” činiti reditelj Slavenko Saletović, glumica Ljiljana Blagojević i glumac Nebojša Dugalić, koji je i laureat 27. Glumačkih svečanosti.

“Posebno je zadovoljstvo istaći da će naš besednik biti legenda pozorišta Petar Božović. Njegova prisutnost će jako doprineti značaju našeg festivala”, navela je direktorka Perić.

Foto: J. Milenković/Boom93

Karte za predstave, prema rečima Galine Perić, u prodaju su puštene u petak. Mogu se kupiti na Biletarnici Centra za kulturu po ceni od 1000 dinara.

“Jako je veliko interesovanje što se tiče karata i što se tiče prodaje, tako da i to govori o tome da je selekcija zaista odlična”, rekla je Perić za Boom 93.

Deo karata ostavljen je za čelne ljude grada Požarevca.

“To su karte za čelne ljude u gradu Požarevcu, dakle, za gradonačelnika, zamenik gradonačelnika, predsednika skupštine, zamenika predsednika skupštine, načelnika gradske uprave i članove gradskog veća”, rekla je Perić.

Na pitanje novinara Boom 93 da li je tačno da je veliki broj karata ostavljen i za druge gradske funkcionere i sponzore, direktorka je odgovorila da nije tako.

“Mi nismo pustili sve karte u prodaju, ali ne zbog toga kako bismo ih ostavili za gradske funkcionere i sponzore. To nije tačno. One će svakako biti u prodaji, samo da vidimo koliko nam je karata potrebno. Ostavili smo sačuvano ne pola, nego malo više karata od ovih koje su već u prodaji, ali ukoliko bude potrebe za tim kartama, i one će biti puštene. Tako je bilo i prethodnih godina”, navela je Perić.

Prateći program

Dvadeset osme Glumačke svečanosti “Milivoje Živanović” imaće i prateći program.

U ponedeljak, 1. aprila, u Centru za kulturu Požarevac biće otvorena izložba “Srpsko pozorište u Velikom ratu” Mirjane Odanić i Jelice Stevanović, muzejskih savetnika Muzeja pozorišne umetnosti Srbije.

U sredu, 3. aprila, u 13 časova, u Centru za kulturu biće organizovana promocija knjige “Drugih pet: Drame nagrađene na Festivalu prvoizvedenih predstava u Aleksincu (2017-2022)”, koju je priredio teatrolog Milivoje Mlađenović. Pored Milivoja Mlađenovića, na promociji će govoriti i teatrolog Miroslav Radonjić.

U četrvrtak, 4. aprila, u 13 časova, u Centru za kulturu biće predstavljena monografija “Milan Gutović” autorke Tatjane Nježić.