Film

Hari Poter je i dalje veoma popularan iako je glavna tema romana „smrt“

Youtube screenshot

Youtube screenshot

Još od 1997. godine, više od dve decenije, saga Hariju Poteru važi za najpopularniju fantaziju i serijal knjiga na svetu.

Romani govore o životu mladog čarobnjaka, Harija Potera, i njegovih prijatelja Hermione Grejndžer i Rona Veslija, učenika Hogvortske škole za čarobnjaštvo i veštičarenje koji se iz romana u roman, iz filma u film, bore sa zlim silama i mračnim demonima koji pokušavaju da ih unište.

Poterov glavni neprijatelj je Lord Voldemor, mračni čarobnjak koji namerava da postane besmrtan, zbaci čarobnjačko upravno telo poznato kao Ministarstvo magije i potčini sve čarobnjake i obične ljude, odnosno, ljude koji nisu čarobnjaci.

Iako su samu spisateljicu Dž. K. Rouling, ali i romane pratile brojne kontroverze, uključujući i regilijske fanatike koji su smatrali da autorka promoviše veštičarenje i određene političke stavove, knjige su stekle ogromnu popularnost, kritička priznanja i komercijalni uspeh širom sveta.

Privukle su široku publiku, kako odraslih tako i mlađih čitaoca, i često se smatraju temeljima moderne književnosti za odrasle.

Knjige su, prema zvaničnim podacima, do 2018. godine prodale više od pet stotina miliona primeraka i prevedene su na više od osamdeset jezika.

Poslenje četiri knjige su uzastopno postavljale rekorde kao najbrže prodavane knjige u istoriju, sa poslednjim nastavkom koji se prodao u oko jedanaest miliona kopija u SAD u roku od 24 sata od objavljivanja.

Svet Harija Potera istražuje brojne teme i uključuje mnoga kulturna značenja i reference. Prema Roulingovoj, autorki romana, glava tema Harija Potera je smrt, ali su tu i teme koje se tiče predrasuda, korupcije, ludila, mentalnog zdravlja i drugih.

Franšiza se kasnije tokom godina proširila i na mnoge druge segmente umetnosti koje ne uključuju samo film i knjige. Svojevremeno je organizovana velika izložba Harija Potera u Čikagu, a napravljeni su i brojni tematski zabavni parkovi poput Diznijevih u metropolama širom sveta.