Ekologija

Pridružite se akciji „Zavrni rukave“ na dve lokacije u gradu

Foto:S.Lisac

Foto:S.Lisac

U nedelju 24. marta, u terminu od 12 do 14 časova, 11. put se održava akcija „Zavrni rukave“ na 313 lokacija u Srbiji, od čega su četiri lokacije u Braničevskom okrugu, saopštila je Eko straža.

Zavrni Rukave je nacionalna kampanja čišćenja Srbije koja se održava nekoliko puta godišnje. Cilj je da se što više organizacija, grupa građana i individualaca okupi da za jedan dan, na više mesta po celoj Srbiji, čiste u isto vreme. Po uzoru na Lets do it Estonia 2008, kada je cela  Estonija za jedan dan očistila zemlju, kao i Let’s Clean Slovenia 2012 kada je 250.000 Slovenaca (odnosno 13% populacije) izašlo i očistilo Sloveniju od divljih deponija.

Zavrni Rukave ne teži čišćenju cele Srbije od smeća jer to nije moguće, ali teži omasovljenju svesti sa velikim problemom neregulisanih deponija i smeća u prirodi koji imamo, kao i mobilizaciju građana koja pokazuje jednu kritičnu masu željnu institucionalnih promena.

Na najvećoj akciji zavrni rukave učestvovalo je 5.500 ljudi na 160 različitih lokacija, u 70 gradova i sela.

U okviru ovogodišnje akcije prijavljene se četiri lokacije u Braničevskom okrugu. U Požarevcu će građani sakupljati smeće u industrijskoj zoni, kao i u Prištinskoj ulici, na parkingu gradske bolnice.

U Velikom Gradištu će se sređivati priobalje Dunava, na početku obale Kralja Petra, dok će i stanovnici Braničeva opet “zavrnuti rukave”.

U smederevskoj opštini akcija će se održati u Jugovu, kao i u naselju Kulič Šalinac.