Kultura

Film inspirisan Tijanom Jurić ovog vikenda u Bioskopu Centra za kulturu

Foto: YouTube printscreen/MegaComFilm

Foto: YouTube printscreen/MegaComFilm

U Bioskopu Centra za kulturu Požarevac ovog vikenda prikazivaće se dugo najavljivani srpsko-američki film "48 sati i 1 minut", koji je inspirisan Tijanom Jurić. Pored ovoga, na repertoaru je još šest filmova.

Cilj filma "48 sati i 1 minut" jeste da se podigne svest o nestaloj i otetoj deci.

U Bioskopu Centra za kulturu film će biti prikazan danas, 22. marta, u 18 časova. 

Priča prati Aleksandru koja se vraća u svoju otadžbinu, dve decenije nakon rata, u želji da, u duhu srpske kulture, odgoji ćerku.

Porodična idila, međutim, biva uništena otmicom njene petogodišnje Lene, a izjava dežurnog policajca da se deca obično pojave do jutra, kao opravdanje za nepokretanje istrage dok ne prođe 48 sati nagoni Aleks da se sama uputi na ulice Beograda, u lavirint straha i nepoznatog.

Zbog dezorijentacije i nezanja jezika Aleks počinje da gubi nadu, sve dok se isečci iz novina i dečiji crtež misteriozno ne pojave na njenom kućnom pragu i postanu joj glavna smernica. Suprug, Stiven, ospori Aleksine sulude sumnje da su njihovi najbliži prijatelji zaslužni za Lenin nestanak i posavetuje je da popije već prepisane lekove, da ne bi došla u haotično stanje u kom je bila nakon očeve smrti. Aleks doživljava jos veće razočaranje kada na vratima ugleda policiju i doktorku Jelenu, koja navodi da pacijente sa kliničkom depresijom treba rano lečiti i hospitalizovati.

Zanemarujući Aleksin zahtev da pogledaju video snimak koji je pronašla kod prijateljice, gde Lena vrišti za pomoć, lekari je nasilno zatvaraju u psihijatrijsku bolnicu, gde je drogiraju do te mere da zaboravlja sve informacije koje je imala o potencijalnim otmičarima.

Uprkos naizgled nepremostivim preprekama, Aleks ne odustaje od verovanja da će pronaći svoju malu princezu, ali da li će njena trauma smanjiti broj kidnapovanja u Beogradu i imati jačinu da promeni ovaj nehumani zakon čekanja od 48 sati?

Premijera ovog filma održana je u četvrtak uveče u Mts Dvorani, uz prisustvo dela autorsko-glumačke ekipe.

U filmu glumi i Marko Živić, kome je to bila poslednja uloga u karijeri.

U Bioskopu će se prikazivati i sledeći filmovi:

  • „Baba Jaga“ ⎯ 22, 23. i 24. mart u 16 časova,
  • "Nepoželjni" ⎯ 22. mart u 20 časova,
  • "Zemlja loših" ⎯ 23. mart u 18 časova,
  • "Imaginarni" ⎯ 23. mart u 20 časova,
  • "Čelična kandža" ⎯ 24. mart u 18 časova i
  • "Baghed: Glas mrtvih" - 24. mart u 20 časova. 

„Baba Jaga“ je ruski animirani film.

Princeza Safir i Baba Jaga sa malenom družinom kreću na put pun izazova i raznih pustolovina.

U bajkovitom kraljevstvu, u kolibi kraj močvare živi riđokosa veštica Jaga zajedno sa svojim mačkom pronalazačem i veselim kućnim vilenjacima. Da bi postala bolja veštica potrebna joj je Knjiga čarolija, koju je pre mnogo godina ukrala zla čarobnica Beladona.

Jednog dana, neočekivana poseta princeze Safir nudi Jagi priliku da se obračuna sa svojim zakletim neprijateljem.

Francuski film „Nepoželjni“ reditelja Lađa Lija u Srbiji je premijerno prikazan na 52. FEST-u.  

Nakon iznenadne smrti gradonačelnika, mladi lekar, idealista Pjer, postavljen je da ga zameni. On namerava da nastavi politiku svog prethodnika, koji je sanjao o rehabilitaciji ovog radničkog naselja.

Mlada Francuskinja poreklom iz Malija, Habi, koja živi u jednom od trošnih blokova, odbija da vidi kako njenu porodicu proteruju iz komšiluka u kojem je odrasla.

Američki akcioni film „Zemlja loših“ prati elitni tim za spasavanje koji mora da ode iza neprijateljskih linija da bi spasao vrhunsku opremu i taoce.

Akcija je zagarantovana svakog minuta filma, a u ovom akcionom ostvarenju glavne uloge tumače i Rasel Krou i Milo Ventimilja.

Glavnu ulogu tumači Lijam Hemsvort.

Horor film "Imaginarni" preispituje da li su imaginarni prijatelji zaista samo plod dečje mašte.

Kada se Džesika useli u svoj dom iz detinjstva sa svojom porodicom, njena najmlađa ćerka Alis razvija jezivu privrženost medvedu po imenu Čonsi koji živi u podrumu. Alis i Čonsi počinju da igraju igrice koje počinju razigrano, ali postaju sve zlokobnije.

Kako Alisino ponašanje postaje sve zabrinjavajuće, Džesika interveniše i polako shvata da je Čonsi mnogo više od plišanog medvedića za koga je verovala da jeste.

Još jedan horor film koji će biti prikazan u Bioskopu Centra za kulturu je "Baghed: Glas mrtvih".

Nakon smrti svog oca, Iris saznaje da je nasledila propali, stari pab.

Putuje u Berlin kako bi identifikovala očevu smrt i sastala se sa advokatom kako bi razgovarala o imovini. Nažalost, ne zna da će potpisom ugovora, postati neraskidivo povezana s bićem koje obitava u podrumu paba – Bagheadom – stvorenjem koje može da menja oblik i pretvara se u mrtve.

Dve hiljade evra za dva minuta s bićem dovoljni su da očajni ublaže svoju tugu. Nil, koji je izgubio suprugu, prvi je Irisin klijent. Ali, uskoro otkriva da kršenje pravila od dva minuta može da ima zastrašujuće posledice.

S prijateljicom Kejt, Iris se bori da zadrži kontrolu nad Bagheadom i pronađe način kako da ga uništi pre nego što on uništi njih.

Film „Čelična kandža“ rađen je po istinitoj priči o braći Von Erik.

Nerazdvojna braća ispisala su istoriju u profesionalnom rvanju početkom osamdesetih godina prošlog veka, a sada ih je na filmskom platnu ovekovečio kanadsko-američki scenarista i reditelj Šon Durkin.

Kroz tragediju i trijumf, a u senci svog dominantnog oca i trenera, braća Keri, Kevin i Dejvid teže da na sportskoj sceni dosegnu svoju besmrtnost.

Karte za sve filmove mogu se kupiti na Biletarnici Centra za kulturu, po ceni od 300 dinara.

Biletarnica će danas, 22. marta, raditi do 20 časova. U subotu i nedelju, 23. i 24. marta, Biletarnica će raditi od 15.30 do 20 časova.