Društvo

Studentima još 17 stipendija

Foto: J. Milenković/Boom93

Foto: J. Milenković/Boom93

Nakon sprovedenog prethodnog konkursa i donošenja rešenja Gradskog veća Grada Požarevca o upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve, Grad Požarevac raspisao je Konkurs za dodelu stipendija studentima čije je prebivalište na teritoriji Grada Požarevca za školsku 2023/2024. godinu.

Stipendije se dodeljuju za period od 10 meseci, i to od 1. oktobra 2023. godine do 30. juna 2024. godine i mesec septembar 2024. godine.

Kako se navodi na sajtu Grada Požarevca, broj studentskih stipendija utvrđen je prema raspoloživim sredstvima u budžetu Grada Požarevca za 2024. godinu preostalim po sprovedenom konkursu, u ukupnom iznosu od 1.700.000 dinara.

Prema godini studija i postignutom uspehu u toku studija, Gradsko veće Grada Požarevca dodeliće ukupno 17 stipendija.

Za I stepen visokog obrazovanja dodeliće se 15 stipendija studentima deficitarnih zanimanja koja su navedena na sajtu grada. Najviše stipendija, njih 4, dodeliće se studentima Medicinskog fakulteta na smeru Lekar opšte prakse.

Za II i III stepen visokog obrazovanja dodeliće se dve stipendije. 

Mesečni iznos stipendije iznosi 10.000 dinara.

Pravo na dodelu stipendija, u skladu sa zakonom, imaju studenti visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, koji su redovno upisani u tekućoj školskoj godini na studije prvog, drugog ili trećeg stepena, čije se školovanje finansira iz budžeta Republike Srbije, koji imaju državljanstvo Republike Srbije, koji su prema nastavnom programu visokoškolske ustanove na kojoj studiraju postigli prosečnu ocenu najmanje 7,50 i koji imaju prebivalište na teritoriji Grada Požarevca.

Na konkurs se mogu prijaviti studenti od I do V (i VI) godine osnovnih studija i studenti drugog i trećeg stepena studija koji nemaju status apsolventa, nisu u radnom odnosu, koji su odmah po završetku osnovnih studija nastavili studije drugog ili trećeg stepena i ukoliko ispunjavaju ostale uslove u skladu sa zakonom i odlukom.

Rok za prijavljivanje na Konkurs je 15 dana od dana objavljivanja u lokalnom javnom glasilu „Reč naroda“.

Više informacija i uslovima i načinu prijave na Konkurs pročitaje na zvaničnom sajtu Grada Požarevca

Podsetimo, u februaru 2024. godine, studenti su sa Gradom potpisali ugovore o stipendiranju za školsku 2023/2024. godinu. Tom prilikom dodeljeno je 79 stipendija. Više pročitajte na LINKU