Društvo

Očišćena i industrijska zona

FOTO: Ljubiša Stokić

FOTO: Ljubiša Stokić

U okviru jučerašnje akcije "Zavrni rukave" građani su čistili i industrijsku zonu u Požarevcu.

Kako se na fotografijama može videti, u ovom delu grada odlaže se velika količina smeća koju su građani u nedelju čistili.

FOTO: Ljubiša Stokić

Podsetimo, juče je u terminu od 12 do 14 časova, po 11. put održana akcija „Zavrni rukave“ na 313 lokacija u Srbiji, od kojih su dve bile u Požarevcu.

U okviru ovogodišnje akcije čistilo se na četiri lokacije u Braničevskom okrugu. 

U Požarevcu su građani sakupljati smeće u industrijskoj zoni, kao i u Prištinskoj ulici, na parkingu gradske bolnice.

FOTO: Ljubiša Stokić

Kako je juče za Boom93 naveo Milan Išljamović, osnivač omladinskog uduženja Novotarium i vođa tima koji je čistio parking kod Opšte bolnice, kada su donosili odluku o lokaciji koju će čistiti ova im se činila da je možda u najgorem stanju.

"Suštinski ideja nam je bila da bude neko mesto odnosno neka lokacija koja je pristupačna da ljudi mogu da dođu lakše. Bolnica je takva lokacija, odnosno nešto što treba da bude uvek čisto. Iz tog razloga smo se odlučili za ovu lokaciju", naveo je Išljamović.

FOTO: Boom93/N.Stojićević

U Velikom Gradištu sređeno je priobalje Dunava, na početku obale Kralja Petra, dok su i stanovnici Braničeva opet “zavrnuli rukave”.

U smederevskoj opštini akcija je održana u Jugovu, kao i u naselju Kulič Šalinac.

FOTO: Ljubiša Stokić

Zavrni Rukave je nacionalna kampanja čišćenja Srbije koja se održava nekoliko puta godišnje. Cilj je da se što više organizacija, grupa građana i individualaca okupi da za jedan dan, na više mesta po celoj Srbiji, čiste u isto vreme. Po uzoru na Lets do it Estonia 2008, kada je cela  Estonija za jedan dan očistila zemlju, kao i Let’s Clean Slovenia 2012 kada je 250.000 Slovenaca (odnosno 13% populacije) izašlo i očistilo Sloveniju od divljih deponija.

FOTO: Ljubiša Stokić