Društvo

Učenici iz Litvanije, Španije, Rumunije, Nemačke i Poljske o utiscima iz Požarevca (FOTO+VIDEO)

FOTO: Boom93/S.Lisac

FOTO: Boom93/S.Lisac

Učenici iz pet evropskih zemalja otkrili su nam kako su ih njihovi domaćini dočekali, šta su sve obišli, ali i šta im se najviše svidelo u Požarevcu.

Učenici iz Litvanije, Španije, Rumunije, Nemačke i Poljske prethodne nedelje bili su gosti učenicima Osnovne škole „Sveti Sava“, a tokom pet dana boravka pored radionica u školi, obišli su grad i znamenitosti u okrugu.

Katalini se veoma dopada njena vršnjakinja kod koje je bila u gostima, a kako navodi ostaće u kontaktu sa njom, jer će i ona za mesec dana otići kod nje u Rumuniju. Dodaje da su pravila u njihovoj školi malo drugačija od onih koja postoje u školi u koju je doputovala.

FOTO: Boom93/S.Lisac

„U našoj školi pravila su drugačija, ne možete da se oblačite u kratke majice i morate da imate uniformu. Takođe, ne možete imati duge nokte ili tako nešto. Ne možete da koristite vaš telefon, već treba da ga stavite u posebnu kutiju tokom časova. Dopada mi se grad, ima lepih mesta za posetu i možeš da šetaš gradom i uživaš u pogledu“, navodi ona. 

Viktoru je ovo drugo putovanje putem Erasmus programa, a kako dodaje određene stvari u Srbiji su drugačije nego u Španiji odakle dolazi.

FOTO: Boom93/S.Lisac

„Prvo putovanje mi je bilo u Italiju. To je bilo veliko iskustvo i zato sam odlučio da ponovo putujem. Na putovanjima sam naučio o novim kulturama, recimo Italija je slična Španiji, dok je sa Srbijom drugačije. Ovo mi je drugo iskustvo, tako da je lakše nego prvi put. Tokom boravka u Srbiji, najviše mi se svideo hram koji smo posetili u Beogradu, veoma je veliki i lep i različit od onih koje imamo u Španiji“, navodi ovaj mladi Španac.

Učenici su tokom boravka u Požarevcu imali nekoliko različitih radionica. Najpre su sadili cveće u obući koja se više ne koristi i koja će biti postavljena u školskom dvorištu i obeležiti početak proleća.

Poslednjih dana boravka imali su mogućnost da prave ramove sa fotografijama koje su napravili tokom svog boravka, a koje će se naći na izložbi u školskom holu.

FOTO: Boom93/S.Lisac

Leoni je devojčica koja je osmi razred i doputovala je iz Nemačke, a ovo joj je prvo putovanje sa Erasmus programom. Kako je pojasnila, časovi u njenoj školi u Berlinu, odakle je ona, su slični časovima kojima je prisustvovala tokom boravka u Osnovnoj školi „Sveti Sava“, ali kako dodaje ima više dece u odeljenjima.

„Ne bih mogla da kažem da su velike razlike među školama. Imamo možda malo veću školu sa više učenika i odeljenja su takođe malo veća kod nas. Mi smo malo digitalniji, jer imamo pametne table i tablete i možemo da koristimo mobilne telefone na časovima”.

Obilazak Beograda najviše se dopao učenici iz Poljske kojoj je ovo prvi put da je u Srbiji.

„Najviše mi se dopao Beograd, kao prestonica, a sva mesta koja smo tamo obišli su veoma zanimljiva. Hram Svetog Save mi se veoma dopao zbog svoje veličine i izgleda“.

FOTO: Boom93/S.Lisac

U gostima kod sedmaka bili su učenici koji su doputovali iz Litvanije. Jedna od njih sa kojom smo razgovarali kaže da je hrana koju je probala tokom boravka ukusna.

„Često smo jeli picu i veoma mi se dopada, jer je slična kao i kod nas. Takođe, dosta voća je bilo zastupljeno tokom obroka i dopale su mi se jagode, kojih kod nas još uvek nema. Sve do sada je bilo ukusno“, navodi devojčica iz Litvanije.

Učenici su pored mogućnosti da obiđu prestonicu i njene znamenitosti, obišli i grad i okrug, ali i probali specijalitete srpske kuhinje. Tako su obišli Ergelu Ljubičevo i imali priliku da jašu konje na Hipodromu, ali i da se upoznaju sa istorijom Golubačke tvrđave, kao i da obiđu Arheološki park Viminacijum.

FOTO: Osnovna škola "Sveti Sava"

U razgovoru sa gostima, saznali smo da iz Požarevca nose veliki broj lepih uspomena, uz napomenu da će se potruditi da zajedno sa svojim profesorima budu još bolji domaćini vršnjacima iz ove osnovne škole koji će uskoro posetiti njih.

Podsetimo, ovo je još jedna u nizu poseta koja se sprovodi u okviru paketa projekata Erasmus+ u koji je ova osnovna škola uključena. 

FOTO: Osnovna škola "Sveti Sava"

Škola je dobila Erasmus+ akreditaciju za osnovno obrazovanje. To znači da će tokom 6 godina učenici i nastavnici škole imati priliku da obiđu većinu zemalja Evrope. Učenici i zaposleni do 2027. svake godine učestvovati u Erasmus projektima i doprineti daljoj internacionalizaciji škole, grada i države. Projekti će biti raznovrsni, počev od unapređenja kulturoloških kompetencija, preko zaštite životne sredine, do IT sfere i robotike.