Društvo

Najveća subvencija odobrena za ugradnju solarnih panela

FOTO: Ilustracija/pixabay

FOTO: Ilustracija/pixabay

Tokom 2023. godine pravo na subvencije za sufinansiranje mera energetske sanacije ostvarilo je 83 korisnika, koji su nedavno potpisali ugovore sa gradom.

Kako je iz Odeljenja za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj rečeno za Boom93 najviše prijava i odobrenih subvencija meru zamena spoljnih prozora i vrata i drugih transparentnih elemenata termičkog
omotača.

"Nešto malo manje interesovanje građana je za meru zamene postojećeg grejača prostora na čvrsto gorivo, tečno gorivo ili električnu energiju (kotao ili peć) efikasnijim kotlom na gas", navodi se u odgovoru našem mediju.

Kao najveća odobrena subvencija izdvojena je ona koja je odobrena za ugradnju solarnih panela, a koja je iznosila 420.000 dinara.

Međutim, pored velike zainteresovanosti građana za zamenu stolarije i kotlova na čvrsto gorivo onima na gas, iz ovog odeljenja napominju da je za ostale mere bila slaba zainteresovanost.

Građani su pokazali slabu zainteresovanost je za nekoliko mera, postavljanja termičke izolacije ispod krovnog pokrivača ili tavanice, zamenu postojećeg grejača prostora na čvrsto gorivo, tečno gorivo ili električnu energiju (kotao ili peć) efikasnijim kotlom na biomasu, ugradnju toplotnih pumpi i ugradnju solarnih kolektora.

Podsetimo, ukupna bespovratna sredstva koje je grad zajedno sa sredstvima ministarstva izdvojio je 13 miliona dinara.

"Ono što nas kao predstavnike grada, a uveren sam i da i predstavnike države posebno raduje, jeste svest svih vas o važnosti energetskih efikasnosti. Kao neko ko na svojoj teritoriji ima energetskog giganta koji funkcioniše na osnovu fosilnih goriva, mislim da imamo najbolju vizuru o tome koliko su važni obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost", naveo je gradonačelnik Saša Pavlović prilikom potpisivanja ugovora sa korisnicima subvencija.