Svet

Ispuštanje ugljen dioksida i metana u atmosferu rekordno u 2023.

Foto/ Pixabay zagađenje

Foto/ Pixabay zagađenje

Ispuštanje ključnih gasova staklene bašte u atmosferu dostiglo je prošle godine rekordan nivo, a stopa rasta bila je gotovo rekordna, pokazuju danas podaci američke Nacionalne administracije za okeane i atmosferu (NOAA).

Ugljendioksid, najvažniji i najprisutniji među gasovima staklene bašte koje ispuštaju ljudi svoje prisustvo u atmosferi je 2023. godine povećao po trećoj najvišoj stopi u 65 godina koliko se merenja vrše, saopštila je NOAA.

Naučnike naročito brine naglo povećanje prisustva metana u atmosferi, a metan je u odnosu na ugljendioksid kratkovečniji ali kao glas staklene bašte od njega opasniji.

Prisustvo oba gasa povećalo se za 5,5 odsto u protekloj deceniji.

Povećanje prisustva ugljendioksida u atmosferi koja je izmereno tokom 2023. godine nije tako visoko kao povećanje koje je zabeleženo u 2014. i 2015. godini, ali je veće od svih godišnjih povećanja od 1959. do danas.

Prosečno prisustvo ugljen dioksida u atmosferi u prošloj godini je za 50 odsto veće nego u predindustrijska vremena.

Prošlogodišnja stopa povećanja prisustva metana u atmosferi manja je od rekordnih godišnjih povećanja između 2020. i 2022. godine, ali je njegovo prisustvo u atmosferi u poslednjih pet godina veće za tri odsto i veće je za 160 odsto u odnosu na predindustrijska vremena, što ukazuje na bržu stopu ispuštanja u odnosu na ugljendioksid, izjavio je Sin „Lindzi“ Lan (Xin „Lindsay“ Lan), naučnik sa Univerziteta u Koloradu i član tima NOAA koji je radio proračune.

„Decenijski skok prisustva metana trebalo bi da nas prestravi“, rekao je Rob Džekson, klimatski naučnik sa Univeriteta Stenford koji nije učestvovao u izradi izveštaja NOAA, i dodao: „Zagađenje od fosilnih goriva zagreva prirodne sisteme kao što su močvarišta i permafrost. Ti ekosistemi usled toga ispuštaju dodatne količine gasova staklene bašte. Uhvaćeni smo između vrelog čekića i usijanog nakovnja“.

Metan ispuštaju močvarna zemljišta, ali i procesi u poljoprivredi, stoka, deponije, kao i plamen koji nastaje pri sagorevanju prirodnog gasa u naftnoj i gasnoj industriji.

Međunarodna agencija za energetiku pri Ujedinjenim nacijama procenjuje da je metan odgovoran za oko 30 odsto sadašnjeg rasta globalne temperature.