Svet

Preminuo O Džej Simpson

FOTO: Youtube/Screenshot

FOTO: Youtube/Screenshot

O Džej Simpson – jedan od najozloglašenijih Amerikanaca svih vremena – premino je nakon borbe sa kancerom.

Bivši NFL velikan – kome je suđeno za dvostruko ubistvo svoje bivše supruge Nikol Braun Simpson i njenog prijatelja Rona Goldmana ’90-ih, samo da bi bio oslobođen – preminuo je u sredu u Las Vegasu, navela je njegova porodica.

Кažu da je bio okružen decom i unucima kada je umro u sredu uveče. Simpsonov advokat je takođe potvrdio njegovu smrt za TMZ.

O Džej navodno se poslednjih godina borio sa rakom prostate, a njegovo zdravlje se u poslednje vreme pogoršalo i on je pre nekoliko meseci hospitalizovan.

Njegova smrt označava kraj višedecenijske sage o zločinima i intrigama oko ovog nekadašnjeg sportiste — koji je dostigao vrhunac nakon brutalnih ubistava Nikol i Rona 1994. i nakon onoga što je nazvano Suđenjem veka, kada se O Džeju sudilo na nacionalnoj televiziji.

Njegov tim branilaca  uključivao je Džonija Кokrana, Roberta Кardašijana, Roberta Šapira i F. Li Bejlija.

Suđenje je kulminiralo posle 11 meseci 3. oktobra 1995. godine, kada je porota donela presudu „nije kriv“ za dva ubistva.

Procenjuje se da je oko 100 miliona ljudi širom zemlje pratilo ili slušalo objavu presude.

Nakon oslobađanja Simpsona, nisu izvršena dodatna hapšenja ili osude u vezi sa ubistvima.

Simpson je o tome napisao knjigu pod naslovom „Da sam to uradio“, koja je postala bestseler u SAD.

Nakon suđenja za ubistvo supruge, optužen je da je zajedno sa još pet muškaraca predvodio okršaj u jednom od hotela u Las Vegasu, zbog čega je u zatvoru proveo 10 godina.

Tokom NFL karijere nosio je opremu Bafalo Bilsa i San Francisko Fortinajnersa, nakon što je 1969. godine izabran kao prvi pik na NFL Draftu.