Društvo

Viši sud obeležio 200 godina od osnivanja prvog Nahijskog suda

FOTO: https://www.facebook.com/sasa.pavlovic.pozarevac

FOTO: https://www.facebook.com/sasa.pavlovic.pozarevac

Viši sud u Požarevcu danas je svečanom akademijom obeležio jubilej, 200 godina od osnivanja prvog Nahijskog suda u Požarevcu.

Povodom ovog jubileja predstavljena je i monografija pod nazivom "200 godina od osnivanja Prvog Nahijskog suda u Srbiji - u Požarevcu, 1821-2021."

Kako je Boom93 pisao, monografija je objavljena u ediciji Istorijskog arhiva Požarevac „Posebna izdanja“. Ova knjiga je publikovana povodom obeležavanja dva veka trajanja, rada i delovanja pravosudnih organa na ovom području, pod pokroviteljstvom Grada Požarevca i Ministarstva pravde Republike Srbije.

Prema rečima gradonačelnika Saše Pavlovića, ovaj vredan dokument je svedok duboko ukorenjene tradicije našeg grada kao jednog od mesta začetka pravosuđa obnovljene srpske države u 19. veku.

FOTO: https://www.facebook.com/sasa.pavlovic.pozarevac

Objavljena naučna monografija „200 godina od osnivanja Prvog Nahijskog suda u Srbiji - u Požarevcu 1821-2021“,  izašla je iz štampe u izdanju Višeg suda u Požarevcu i Istorijskog arhiva Požarevac.

Monografija sadrži aktivnosti u oblasti ljudskih resursa, istraživanja i publikovanja rezultata istraživanja kroz naučnu monografiju, a realizovana je u okviru potpisanih Sporazuma o naučnoj i kulturnoj saradnji između Istorijskog arhiva Požarevac, Kriminalističko-policijskog univerziteta u Beogradu i Istorijskog instituta SANU u Beogradu, u organizaciji Višeg suda u Požarevcu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva pravde Republike Srbije i Grada Požarevca.