Društvo

Pet godina nakon požara obnova katedrale Notr Dame pri kraju

FOTO: Pexels

FOTO: Pexels

Pet godina nakon razornog požara, obnova katedrale Notr Dam privodi se kraju. Zvaničnik koji vodi projekat rekao je da sve ide po planu i da je otvaranje planirano u decembru.

Uzrok požara ostao je nejasan, a francuske vlasti saopštile su da je možda došlo do električnog kvara ili je požar uzrokovala zapaljena cigareta.

Nastala šteta zahtevala je pet godina intenzivnih stabilizacijsko-restauratorskih radova. Emanuel Makron, čiji se drugi i poslednji mandat završava 2027. godine, želi da obnova katedrale podigne raspoloženje nacije, ali i rejting njegove vlade, prenosi Hina.

„Samo jednom u stoleću neko je domaćin Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, samo jednom u milenijumu obnovi se katedrala“, rekao je Makron u novogodišnjem obraćanju.

Među onima koji na ovom projektu rade vlada veliki ponos.

„Ovo je građevinski posao života, restaurirati celi spomenik u celoj njegovoj trodimenzionalnosti je prilično oizuzetno“, rekla je Ema Rouks koja radi na ikoničnim vitražima.

Otvaranje je zakazano za decembar i trenutno sve ide po planu, rekao je zvaničnik koji vodi projekat.

„Unutar rokova i proračuna smo“, rekao je Filipe Jost u martu na saslušanju u Senatu. Dodao je da je projekt dosad koštao 550 milona evra i da je delom finansiran ogromnim donacijama.