BBC News

Australija: Napadač iz Sidneja je „očigledno" na meti imao žene, kažu iz policije

Džoel Kauči, 40-godišnji napadač, na smrt je izboo šestoro ljudi u punom šoping centru u Sidneju u subotu.

Džoel Kauči
Rohan Anderson
Džoel Kauči ubio je pet žena i jednog muškarca, a potom je ubijen

Mete muškarca koji je počinio masovno ubistvo ubodima nožem u tržnom centru u Sidneju verovatno su bile žene, saopštili su iz lokalne policije.

Džoel Kauči, 40-godišnji napadač, izazvao je paniku u punom kompleksu Vestfild bond džankšn u subotu kada je dugačkim sečivom počeo da ubada ljude.

Petoro od šestoro žrtava bile su žene. Još nekoliko njih su ranjene, među kojima je i mala devojčica.

Bilo je „očigledno" da se Kauči tokom napada usredsredio na žene, rekla je komesarka policije Novog Južnog Velsa za australijsku televiziju ABC Njuz.

Jedini muškarac koji je tom prilikom nastradao je Faraz Tahir, 30-godišnji radnik obezbeđenja, koji je pokušao da interveniše.

On je bio izbeglica iz Pakistana, koji je u Australiji proveo „kraći period vremena", rekao je australijski premijer Entoni Albaniz za Radio Tripl Em u ponedeljak.

„Snimci dovoljno govore, zar ne?", rekla je komesarka Karen Veb.

„Očigledno je meni, očigledno je i detektivima da se napadač usredsredio na žene i da je izbegavao muškarce.

„Ne znamo o čemu je razmišljao i zbog toga je sada važno da detektivi provedu mnogo vremena u ispitivanju onih koji ga poznaju", saopštila je.

Prethodno su iz australijskih vlasti istakli da je napad najverovatnije „povezan sa mentalnim zdravljem" Džoela Kaučija, koga je policajac ubio iz vatrenog oružja u subotu.

Jade Young, Ashlee Good and Pikria Darchia
Supplied

Oformljena je posebna jedinica istražitelja kako bi se ispitao incident, a iz policije Novog Južnog Velsa kažu da bi rezultati istrage mogli da budu poznati kroz nekoliko meseci.

Premijer Albanez rekao je za ABC Njuz da je „polno motivisan napad, naravno, zabrinjavajući".

Ešli Gud, 38-godišnjakinja, izbodena je na smrt dok je pokušavala da zaštiti devetomesečnu ćerku, koja je ranjena i brzo je operisana.

Posle nekoliko sati operacije, bebino stanje se značajno popravilo, rekli su zvaničnici ove australijske savezne države.

„U najmračnijim trenucima ponekad ugledamo najsnažniju svetlost i ovo je nešto čemu smo se svi nadali", rekao je Rajan Park, ministar zdravlja Novog Južnog Velsa.

Pikrija Darčija
New South Wales Police/PA
Pikrija Darčija, 55-godišnja žena, jedna je od šest žrtava napada

Iz policije su otkrili da su 47-godišnja Džejd Jang i 55-godišnja Pikrija Darčija među stradalim ženama, dok su lokalni mediji preneli da je još jedna žrtva 25-godišnja Doun Singlton.

U objavi na društvenim mrežama, njen poslodavac je napisao da će je se sećati kao „drage i dobrodušne žene, koja je imala čitav život pred sobom".

Poslednja žrtva je Čeng Jisuan, Kineskinja na studijama u Sindeju, potvrdio je premijer Albanez.

Članovi njene porodice su obavešteni da je ubijena i na putu su ka Australiji, objavio je ABC Njuz.

Četvoro ranjenih tokom napada u međuvremenu su otpušteni iz bolnice.

Osmoro drugih i dalje su na lečenju, stanja nekih od njih su ozbiljna, dok su drugi stabilno, prema izveštaju lokalnih medija.

Endrju Kauči, napadačev otac, rekao je novinarima da se njegov sin borio sa mentalnom bolešću i da je nedavno prestao da uzima lekove.

„On je za vas čudovište. Za mene je veoma bolestan dečak", rekao je u snimku koji su objavile Australijske novine.

„Želeo je da ima devojku, a nije imao društven i nije bio vešt u kontaktu sa njima, što ja ga je jako frustriralo", odgovorio je Kauči na pitanje o tome zbog čega je njegov sin ciljao žene.

Kris Mins, premijer Novog Južnog Velsa, rekao je da je „smrtonosni i nasilni napad" uzdrmao „svakoga u gradu", objavivši da će biti uloženo 11,6 miliona američkih dolara u policijsku istragu i ispitivanje prethodnih susreta ubice sa državnim institucijama.

U intervjuu za ABC Njuz pomenuo je i mogućnost da se u tržnom centru Bondi postavi memorijal u čast šestoro stradalih.

Kauči je od ranije poznat policiji, ali nikada nije bio hapšen ili optužen za krivična dela u njegovoj matičnoj saveznoj državi Kvinslend.

Nekoliko godina je živeo putujući, a dijagnoza mentalne bolesti postavljena mu je kada je imao 17 godina, rekli su iz policije Kvinslenda.

Faraz Tahir
Handout
Radnik obezbeđenja, 30-godišnji Faraz Tahir, doselio se u Australiju oko godinu dana pre napada u kojem je poginuo

Na pitanje o situacijama u kojima je Kauči imao dodira sa policijom Novog Južnog Velsa, pomoćni komesar Entoni Kuk rekao je da je bio svestan samo da je bilo „situacija u kojima se kretao" kada je imao problema sa spavanjem.

Park je saopštio da nema informacija da je Kauči potražio pomoć zbog mentalnih bolesti u Novom Južnom Velsu, ali da će se „detaljno pretražiti" istorija njegovog lečenja.

Napad na jedan od najvećih i najpopularnijih šoping centara šokirao je Australiju, gde su masovna ubistva retka.

Zastave širom zemlje spuštene su na pola koplja u ponedeljak, a jedra čuvene Opere u Sidneju će biti u bojama, kako bi se odala počast žrtvama.

Mnogi su se okupili ispred tržnog centra, gde ostavljaju cveće i poruke za ubijene tokom napada.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk