BBC News

Rusija i mediji: Novinar BBC-ja Ilja Barabanov proglašen „stranim agentom"

Pored Barabanova, i Asju Kazanjcevu, jednu od vodećih novinarki na polju nauke, Kremlj je označio istim epitetom, koji se koristi kako bi se ućutkali kritičari.

Asja Kazanjceva i Ilja Barabanov
Personal archive/BBC
Asja Kazanjceva i Ilja Barabanov

Rusko Ministarstvo pravde proglasilo je „stranim agentima" još dvoje poznatih novinara, Ilju Barabanova, dopisnika Ruskog servisa BBC-ja, i dopisnicu na polju nauke Asju Kazanjcevu,

Barabanov je sveobuhvatno pisao u ruskoj invaziji na Ukrajinu i plaćeničkoj grupi Vagner.

BBC je osudio potez ruskih vlasti.

„BBC snažno odbacuje odluku", navodi se u saopštenju.

Etiketa „strani agent" ima veoma negativnu konotaciju u Rusiji.

Vlada je koristi kako bi marginalizovala ne samo kritičare ruske invazije na Ukrajinu, već i one koji se suprotstavljaju državnoj Rusije, a među onima koji su obeleženi ovim epitetom su ličnosti iz kulture, medijskih organizacija i organizacija civilnog društva.

Na listi je od januara i Boris Akunjin, jedan od najpopularnijih pisaca u Rusiji.

On je već dugo kritičar režima predsednika Vladimira Putina.

Izraz „strani agent" podseća na kampanju protiv „neprijatelja naroda" tokom sovjetske ere.

„Strani agenti" moraju tako da se predstavljaju na društvenim mrežama i u drugim objavama, a suočavaju se i sa veoma striktnim obavezama kod prijavljivanja prihoda.

I Barabanov i Kazanjceva sada žive van Rusije.

Novinarka je prethodno potpisala otvoreno pismo ruskih naučnika i novinara iz te oblasti, kojim se zahteva povlačenje ruskih trupa iz Ukrajine.

Napustila je zemlju u januaru, tvrdeći da su je uznemiravali oni koji podržavaju rat, kao i da su joj otkazana predavanja i predstavljanje knjiga.

Ministarstvo pravde optužilo je Barabanova, koji trenutno živi i radi u Letoniji, za „širenje lažnih informacija" o odlukama i politikama ruske vlade, kao i za protivljenje ratu u Ukrajini.

BBC je u saopštenju osudio takvu odluku, ističući da „BBC ima globalnu reputaciju kao pouzdan i nezavisan izvor vesti".

„Ruski Servis BBC-ja je ključni izvor tačnih i nepristrasnih vesti za ljude koji govore ruski već 80 godina.

„Neverovatno smo ponosni na sve naše novinare, sada nam je prioritet da podržimo Ilju i sve njegove kolege, kako bismo se pobrinuli da mogu da nastave da izveštavaju o Rusiji u ovako važnom trenutku", dodaje se.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk