BBC News

Srbija i LGBT+: Gej mladić prekinuo štrajk glađu, nezadovoljan postupanjem policije

Andrej Obradović, gej mladić koga su prema tvrdnjama nevladine organizacije zlostavljali policijski službenici, danima je štrajkovao glađu u centru Beograda, tražeći da oni budu kažnjeni.

Andrej Obradović daje izjavu za medije posle dvoipočasovnog iskaza u Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu
BBC
Andrej Obradović ispred tužilaštva u Beogradu

Tekst je ažuriran 17. aprila 2024.

Andrej Obradović, gej mladić koji je je pet dana štrajkovao glađu ispred Skupštine Srbije u centru Beograda, odlučio je da prekine takav vid protesta iz zdravstvenih razloga.

Obradović je počeo štrajk glađu u petak, 12. aprila, tražeći da budu kažnjeni policijski službenici koje je optužio za brutalnost prema njemu i njegovoj cimerki.

Pošto mu je u utorak pozlilo, primljen je u Urgentni centar, a danas je odlučio da prekine štrajk glađu.

„Sinoć sam bio životno ugrožen. Moram da prekinem štrajk glađu, ali protest nastavljam", rekao je 19-godišnji Obradović novinarima, nekoliko minuta pošto je dao izjavu u Tužilaštvu u Beogradu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova ranije je navelo je da je pokrenulo istragu o optužbama i da će policijski službenici biti sankcionisani ukoliko se ustanovi da su prekoračili ovlašćenja.

Šta je bio povod za štrajk glađu?

Majka Andreja Obradovića i nevladina organizacija „Da se zna" ranije su optužili policijske službenike za „brutalnost" prilikom pretresa stana u kojem su živeli Andrej i njegova cimerka u beogradskom naselju Karaburma.

„Jedan od policajaca približio je glavu gej momka pantalonama, pokušavajući da simulira oralni seks.

„Drugi je zavukao ruke u pantalone dodirujući polni organ 20-godišnjeg momka", ispričao je Bojan Lazić, pravnik organizacije „Da se zna", na osnovu izjave mladića sa kojim je razgovarao dva dana posle događaja.

Andrej Obradović
Fonet/Marko Dragoslavić
Andrej Obradović štrajkovao je glađu od petka, 12. aprila

Upitan da li može da govori o detaljima događajima zbog kojih je počeo protest, Andrej Obradović rekao je za BBC na srpskom u ponedeljak, 15. aprila da „pošto je u štrajku glađu nije u stanju da rekonstruiše događaj".

Sve što su ranije ispričali iz organizacije „Da se zna" na konferenciji za medije je „apsolutno istinito", tvrdi ovaj mladić.

Obradović traži da se policijski službenici, čija imena i prezimena navodi, suspenduju sa posla i da krivično odgovaraju.

BBC je poslao pitanja MUP-u Srbije, ali do sada nisu odgovorili.

Izjava u tužilaštvu i poruka na majici

Dan pošto je bio zbrinut u Urgentnom centru, Obradović je dao iskaz u Prvom osnovnom tužilaštvu po krivičnoj prijavi koju je podneo protiv policijskih službenika.

„U suštini, očekujem pozitivan epilog, sve ide u pozitivnom pravcu", rekao je Obradović posle dvoipočasovnog saslušanja.

Dok je davao iskaz pred tužiocem, Obradovića je ispred zgrade čekalo desetak prijatelja, aktivista, kao i opozicioni političari Srđan Milojević i Vladimir Pajić, koji su došli da mu, kako su rekli, daju podršku.

„Pozivam sve da se naoružamo, ne pištoljima, nego strpljenjem i istinom i da pobedimo, jer sloboda ili ništa", rekao je Obradović, pokazujući na isti natpis na crnoj majici.

Andrej Obradović, advokat Miloš Janković i pravnik Bojan Lazić
BBC
Andrej Obradović ispred prvog osnovnog tužilaštva posle dva i po sata saslušanja

Miloš Janković, Obradovićev advokat, rekao je da je ovaj slučaj pokazao da je „bilo neophodno da jedan mladi čovek započne štrajk glađu da bi se pokrenula istraga".

„Postavlja se pitanje zašto policija intervenciju nije snimala kamerom, zašto lica nisu odmah odvedena na lekarski pregled, zašto nije omogućeno prisustvo advokata.

„Sve to nas veoma udaljava od onoga što se desilo i odgovornosti policijskih službenika koji su eventualno povredili prava oštećenih", rekao je Janković.

Obradovića je u ponedeljak obišao Zaštitnik građana, koji je prethodno pokrenuo postupak kontrole MUP-a povodom iznetih optužbi.

„Dobili smo obaveštenja od MUP-a.

„Zatražio sam od organizacije 'Da se zna' da nam dostavi njihove informacije. Razgovaraćemo sa Andrejom i devojkom koja je bila sa njim u stanu", kaže Zoran Pašalić, zaštitnik građana, za BBC na srpskom.

Pašalić u utorak nije želeo da komentariše do sada prikupljene podatke, kao ni rok kada će doneti mišljenje jer je, obrazlaže, postupak u toku.

Andrej Obradović daje izjavu za medije posle dvoipočasovnog iskaza u Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu
BBC
Andrej Obradović ispred tužilaštva u Beogradu

'Ovo svakome može da se desi i zato ne odustajem'

Razgovor Obradovića i BBC novinarke vođen je u ponedeljak, 15. aprila

Telo dvoglavog orla na zastavi Srbije prekrivaju rukom ispisana dva transparenta - crvenim podebljanim slovima „Štrajkujem glađu, za pravdu ne ćutim" i zelenim „Štrajk glađu".

Sa crnim šeširom, okružen torbama i flašama vode, Andrej Obradović sedi na drvenoj stolici na platou ispred Skupštine Srbije.

„Nasilje, nažalost, ne možemo u potpunosti da iskorenimo, ali možemo da se trudimo da pravosudni organi rade svoj posao i da počinioci odgovaraju", kaže 19-godišnji Andrej za BBC na srpskom dok sedi na jakom aprilskom suncu ispred metalne ograde preko koje je razvučena izbledela zastava Srbije.

Dok razgovaramo u ponedeljak popodne, prilaze mu prolaznici, uglavnom starije žene, da ga pozdrave, pitaju kako je i da li mu nešto treba.

„Važno je da uzimaš magnezijum", govori mu jedna od njih.

Mladić ustaje da joj se zahvali, ali mu žena ne dozvoljava uz reči: „Nemoj da trošiš snagu, sedi, sedi."

Transparent Štrajk glađu ispred Skupštine Srbije
BBC

Njemu je par sati ranije pozlilo, zbog čega mu je ukazana medicinska pomoć, ali je odbio da ide u Urgentni centar.

Priča da su ga tokom dana obilazili građani koji su mu donosili vodu, ali i ruže.

„Ovo se danas desilo meni, a sutra može da se desi bilo kome, jer će uskoro ponestati i ugroženih grupa kojima ovo može da se dešava.

„Tako će onda doći na red svi koji ćute na nasilje, a ćutanje na nasilje je takođe nasilje", kaže.

Oko Obradovića je okupljeno nekoliko njegovih prijatelja, ali i građani koji su ga tek upoznali.

„Prvi put smo se juče videli šta se dešava i on ima moju punu podršku, iako naravno ne podržavam da ugrožava zdravlje.

„Ali svakako mislim da je ovo dobra poruka za sve one koji su ćutali i nisu imali hrabrosti", kaže Branislav Simić za BBC na srpskom.

Obradoviću je važno da kaže da „nije naišao na osude" i da „ljudi moraju da prestanu da se plaše javnosti".

„Moja namera je da srušim taj 'plavi zid ćutanja' u MUP-u i da se potrudim da se više nikada ovako nešto ne desi", govori.

Postupak u toku

Predstavnici organizacije „Da se zna", kao i Andrejeva majka, ispričali su krajem februara da su policijski službenici vređali, udarali i zlostavljali njega i njegovu cimerku prilikom pretresa stana zbog navodnog konzumiranja droge.

Pozivajući se na reči Obradovića i njegove cimerke, Bojan Lazić iz organizacije „Da se zna" je tada izneo tvrdnju da je zlostavljanje eskaliralo kada su pripadnici policije u stanu primetili LGBT+ obeležja.

Mladić je bio vezan, tukli su oboje i vređali momka preteći mu „treba te ubiti, ti si bolestan", rekao je ranije Lazić na osnovu svedočenja dvoje mladih.

Iz MUP-a Srbije rekli su tada za BBC na srpskom da je stan pretresen po nalogu Prvog osnovnog suda i da su tom prilikom pronađene supstance za koje se sumnja da su marihuana i spid.

„Sektor unutrašnje kontrole obavestio je nadležno tužilaštvo, po čijem nalogu se utvrđuje istinitost navoda u pritužbi.

„Ukoliko se ustanovi da su policijski službenici prekoračili ovlašćenja, oni će biti sankcionisani u skladu sa zakonom", naveli su u MUP-u.

Pošto su pritužbe odbijene pred prvostepenim organom MUP-a, organizacija „Da se zna" je organizovala protest u centru Beograda.

Protest organizacije Da se zna
Nemanja Mitrović/BBC
Protest organizacije „Da se zna" pošto su odbačene pritužbe protiv pripadnika MUP-a

„Kao i u ostalim slučajevima kada se radi o nasilju koje je počinila policija, strategija državnih institucija je ignorisanje i odlaganje do beskonačnosti kako bi se zaboravilo i kako bi krivično delo zastarelo.

„Rešeni smo da ovo držimo u javnosti i nećemo odustati dok epiloga ne bude bilo", kaže Lazić za BBC na srpskom.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk