Kultura

Tri nagrade za Požarevačku gimnaziju na Republičkoj smotri dramskih sekcija gimnazija

Foto: Uglješa Dangubić

Foto: Uglješa Dangubić

Na 26. Pozorišnim susretima učenika gimnazija Srbije Požarevačka gimnazija izvela je predstavu „Mister Dolar“, rađenu po tekstu Branislava Nušića, i za to osvojila tri nagrade. O predstavi i utiscima sa takmičenja razgovarali smo sa Nenadom Miloševićem, profesorom srpskog jezika i književnosti u Požarevačkoj gimnaziji.

„Na ovogodišnjim 26. Republičkim susretima dramskih sekcija gimnazija predstavili smo dramski komad ’Mister Dolar’, po adaptiranom tekstu Branislava Nušića. Naši učenici su, kao i publika, oduševljeni i organizacijom celokupnih svečanosti kao i talentima koji su pokazani na sceni. Za njih su i nagrađeni specijalnom nagradom za kolektivnu igru, nagradom za najbolju mušku ulogu, koju je dobio maturant Dušan Cvejić i nagradom za najbolju žensku epizodnu ulogu, koju je dobila prvakinja Maša Doderović“, kaže Nenad Milošević za Boom93.

Foto: Uglješa Dangubić

Kako se navodi na Fejsbuk stranici Požarevačke gimnazije, u predstavi su glumili učenici Petar Avdalović, Dušan Cvejić, Jakša Radojičić, Marija Lajko, Petar Barlov, Bogdan Trailović, Vladimir Pavić, Momčilo Odadžić, Petar Pavlović, Lazar Milovanović, Maša Doderović, Iva Stojanović, Anastasija Jovanović, Tijana Jocić, Katarina Zdravković, Dunja Stošić, Milica Pantić, Andrea Jecić, Ena Milenković, Jana Stević, Anđela Kostić, Kristina Rajčić, Jelena Čavić, Stefan Tilica i Nemanja Jablanović.

Plesači su bili Tijana Stanković i Nemanja Jablanović. 

Orkestar su činili Jelena Miletić, Luka Miloradović, Marko Jović, Emilija Stepanović, Đorđe Ivanović, Mihailo Nonković, Nevena Nedeljković, Nikola Radovanović,  Teodora Sekulić, Konstantin Ranisavljević, Ljubica Ivanović, Jana Stević, Aleksandar Stepanović, Đorđe Baljak, Katarina Todić i Ivona Arsić. Muziku je osmislio Toma Topo.

Foto: Uglješa Dangubić

Tekst Branislava Nušića adaptirao je Nenad Milošević. Milošević je radio i režiju, zajedno sa Milenom Anđelković i Dušanom Radovanovićem. 

„Nušićev komad odabrali smo u želji da obeležimo 160 godina od rođenja našeg vrsnog komediografa, koji je svojom preciznom humorističkom oštricom definisao pojave u društvu koje su univerzalne. Zato smo i želeli da predstava spoji duh prošlog i savremenog, te je i adaptacija teksta, poput režije, išla u smeru skraćivanja dugih scena, stvaranja što kraćih i efektnijih dijaloga i monologa, uz smeštanje ambijenta u epohu“, kaže Milošević.

Scenografiju je osmislila Katarina Vukašinović, a na njenoj pripremi i oslikavanju platna radili su Đurđa Lukić, Kristijan Stepanović, Anđela Đorđević i Tamara Matić.

Foto: Uglješa Dangubić

Učenici koji su bili tehnička podrška u Požarevcu i Kragujevcu su Pavle Gardašević, Ivan Tričković, Petar Stevanović i Miloš Riđić. 

Predstava „Mister Dolar“ pred požarevačkom publikom biće izvedena u četvrtak, 18. aprila, sa početkom u 20 časova, u Centru za kulturu Požarevac.

„Svi Požarevljani su dobrodošli da na sat vremena zajedno proslavimo jubilej velikog Nušića i jednog profesora iz njegovog teksta. Ulaz je slobodan, uz simbolične dobrovoljne priloge posetilaca, jer će izvođenje predstave imati humanitarni karakter“, navodi Milošević.

Foto: Plakat

Izrazio je nadu da će, nakon uspostavljene saradnje sa drugim školama iz Srbije koje su učestvovale na smotri u Kragujevcu, imati prilike da izvedu ovu predstavu i u njihovim gradovima. Takođe, navodi da će se prijaviti i na 66. Majske igre u Bečeju.

Kada su u pitanju buduće predstave na kojima će dramska sekcija raditi, Milošević ističe kako je školski život toliko dinamičan da se moguće teme i ideje za naredne projekte nameću u trenutku, a ne mesecima unapred.

„Svakako, raduje nas da smo u Kragujevu već šesti put primećeni zbog glumačkih, sviračkih, pevačkih i igračkih talenata, koje će, verujem, ponovo iznedriti i nove generacije koje tek dolaze u našu školu. Dokle god je njih, tu je i volja mojih kolega i mene da im, zajedničkom saradnjom, damo neko novo ruho, uz poruke koje su svevremenske“, zaključuje Milošević.

Foto: Uglješa Dangubić
Foto: Uglješa Dangubić