Moj grad

Vučić: Železara Smederevo simbol razvoja

FOTO: R. Momirović / Boom93

FOTO: R. Momirović / Boom93

Železara Smederevo simbolizuje ekonomski razvoj Srbije, budući da je i dalje jedan od prvih izvoznika iz Srbije, uprkos složenim geopolitičkim prilikama, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru sa delegacijom kineske provincije Hebei, koja je sedište kompanije HBIS.

Vučić je razgovarao sa sekretarom provincijskog Komiteta Komunističke partije Kine Nijem Juefengom, sa kojim je razgovarao o jačanju strateškog partnerstva, kao i o unapređenju saradnje u oblasti zelenog i niskougljeničnog razvoja čelika, ekonomije i trgovine, logistike i tehnologije, saopšteno je iz kabineta predsednika.

Prema oceni Vučića, kompanija HBIS je stub višestruke saradnje i jedan od nosećih zajedničkih projekata Srbije i Kine u okviru inicijative "Pojas i put".

Vučić je zahvalio kineskom predsedniku Si Đinpingu na ogromnom doprinosu i ličnom angažovanju u promovisanju snažnih bilateralnih odnosa između Srbije i Kine, što je dodatno potvrđeno prošle godine kada su dve zemlje potpisale Sporazum o slobodnoj trgovini.

Srbija je impresionirana napretkom koji je kineska industrija napravila u provinciji Hebei, pogotovo u zelenoj vodoničnoj tehnologiji za proizvodnju čelika bez ugljenika, što bi moglo da donese još novih projekata od ključnog značaja za Srbiju i region, naglasio je Vučić.

On je pozvao kineske kompanije zainteresovane za investiranje u oblastima poput poljoprivrede i infrastrukture da dođu i ulažu u Srbiju.

Podsetimo, ambasador Narodne Republike Kine Li Ming i delegacija Hebei provincije na čelu sa Liu Ksiaomei, izvršnom potpredsednicom Asocijacije za prijateljstvo sa stranim zemljama i Vang Vejlijang, zamenikom generalnog sekretara Komunističke partije Kine iz provincije Hebei posetili su pre dva dana kompaniju HBIS Srbija u Smederevu.