BBC News

Švedska i zakonodavstvo: Spuštena granica za promenu pola - sa 18 na 16 godina

Šveđani su mogli da promene zakonski priznati pol od 1972. godine, ali će sada je granica spuštena sa 18 na 16 godina.

stokholm
BBC

Švedska skupština usvojila je zakon kojim se snižava starosna granica za promenu pola sa 18 na 16 godina, i olakšava taj proces.

Zakon je usvojen sa 234 glasa za i 94 protiv.

Iako je Švedska bila prva zemlja koja je 1972. godine legalizovala rodnu tranziciju, novi zakon je izazvao intenzivnu debatu.

Neki kažu da će to napraviti „važnu razliku", ali kritičari ističu da je potrebno više istraživanja.

Trenutno, zakonski priznat pol se može promeniti na osnovu lekarske dijagnoze poremećaja rodnog identiteta.

Ali prema ovom novom zakonu, koji bi stupio na snagu u julu 2025. godine, proces će biti jednostavniji.

Na primer, biće dovoljne kraće konsultacije sa lekarom ili psihologom, uz odobrenje Nacionalnog odbora za zdravstvo i socijalnu zaštitu.

Zakonska promena pola takođe će biti moguća od 16. godine, iako će za mlađe od 18 biti potrebno odobrenje roditelja ili staratelja, lekara i Nacionalnog odbora za zdravstvo i socijalnu zaštitu.

Novi zakon će razdvojiti proces promene pola od hirurške promene, za koju će i dalje biti potrebna duža procena i biće dozvoljena tek od 18. godine.

„Nije razumno da postoje isti zahtevi za promenu zakonskog pola kao i za pravljenje ireverzibilne operacije kojom se potvrđuje pol", rekao je Johan Hultberg iz vladajuće Umerene partije tokom duge šestočasovne debate u parlamentu.

„Velika većina Šveđana nikada neće primetiti da se zakon promenio, ali za jedan broj transrodnih osoba novi zakon čini veliku i važnu razliku", dodao je on.

Dom unutar švedskog parlamenta posle glasanja
Reuters
Zakon je usvojen sa 234 glasa za i 94 protiv

Ali zakon je nepopularan kod desničara.

Demohrišćani, koji su u vladinoj koaliciji, i ekstremno desničarske Švedske demokrate, koje podržavaju vladu, nisu glasali za zakon, a mnogi poslanici su rekli da prvo žele da vide više istraživanja o poremećaju rodnog identiteta.

Lider švedskih demokrata Džimi Akeson kaže da je „žalosno što je predlog koji očigledno nema podršku među stanovništvom tako ležerno izglasan".

Švedski premijer Ulf Kristerson branio je predlog kao „uravnotežen i odgovoran".

Javnost je takođe manje podržavala promenu zakona, a nedavna anketa švedske televizijske mreže TV4 pokazala je da 59 odsto Šveđana ga je okarakterisala kao loš ili veoma loš predlog, dok 22 odsto misli da je dobar, preneo je Rojters.

Mnoge evropske zemlje su već usvojile zakone koji olakšavaju ljudima da promene zakonski pol.

Prošle nedelje, nemački parlament usvojio je sličan zakon koji više ne zahteva lekarsko uverenje da bi neko promenio zakonski pol, među kojima su i mlađi od 16 godina, iako će im biti potrebna dozvola roditelja ili staratelja.

A prošle godine, Španija je odobrila zakon koji omogućava starijima od 16 godina da legalno promene pol bez medicinske procene.

U Ujedinjenom Kraljevstvu, da bi neko promenio zakonski priznat pol, potrebna je medicinska dijagnoza poremećaja rodnog identiteta ili ispunjavanje određenih drugih kriterijuma, kao što su operacija pola i život „u svom potvrđenom polu najmanje dve godine".


Pogledajte video:


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk