Ekonomija

Guvernerka NBS na sastanku Međunarodnog monetarnog i finansijskog komiteta EkonomijaVestiSrbija

Foto: A. Stepanović

Foto: A. Stepanović

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković, kao guverner Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), učestvovala je na sastanku Međunarodnog monetarnog i finansijskog komiteta (International Monetary and Financial Committee – IMFC) u Vašingtonu, u okviru aktuelnog Prolećnog zasedanja Međunarodnog monetarnog fonda i Grupacije Svetske banke.

Kako je saopšteno iz kabineta guvernera, fokus sastanka bio je na najnovijim globalnim ekonomskim kretanjima i izgledima, s posebnim osvrtom na urgentna pitanja s kojima se suočava svetska ekonomija, pre svega postizanje potpunog oporavka, rešavanje ranjivosti po osnovu duga u zemljama s niskim nivoom dohotka i suočavanje s novim izazovima.

"Istaknuto je da je globalno okruženje usled geopolitičkih tenzija postalo izazovnije i da se povećavaju rizici od fragmentacije svetske ekonomije. Naglašen je značaj donošenja ispravnih izbora u vođenju ekonomskih politika, koji će u velikoj meri definisati budućnost svetske ekonomije", navodi se u saopštenju.

Među najvažnijim prioritetima istaknuti su ponovno uspostavljanje cenovne stabilnosti, jačanje fiskalnih zaštitnih slojeva i politike za podsticanje privrednog rasta.

"U Srbiji nastavljamo da jačamo osnove našeg rasta, time i izvore novih poslova i većeg standarda ljudi. Nastavljamo i da povećavamo bafere i u ovim globalno izazovnim okolnostima i ostajemo promoter regionalne saradnje", kazala je Tabaković.

Međunarodni monetarni i finansijski komitet bavi se ocenom međunarodnih ekonomskih tokova, kretanjima na finansijskim tržištima i daje preporuke Odboru guvernera Međunarodnog monetarnog fonda u vezi sa upravljanjem i nadzorom nad međunarodnim monetarnim i finansijskim sistemom, kao i rizicima po taj sistem.