Politika

Brnabić: Sednica u ponedeljak, i deo opozicije podržao izmene Zakona o lokalnim izborima

Foto: Boom93/MMV

Foto: Boom93/MMV

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima upućen u skupštinsku proceduru i da je sednicu parlamenta zakazala za ponedeljak u 11 časova.

Brnabić je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekla da je više od dve trećine poslanika podržalo izmene i dopune zakona, odnosno 184 poslanika.

Izmene su podržale sve poslaničke grupe vlasti i pojedine poslaničke grupe opozicije - Narodni pokret Srbije Miroslava Aleksića, Novo lice Srbije, Zeleno-levi front/Ne davimo Beograd, Ekološki ustanak, samostalni poslanici, Pokret slobodnih građana, SDA Sandžaka i Partija za demokratsko delovanje Šaipa Kamberija, navela je Brnabić.

Ona je objasnila da svaki zakonski predlog mora da bude upućen u skupštinsku proceduru najmanje 24 sata pre početka sednice na kojoj će se o tom predlogu odlučivati, zbog čega je sednicu zakazala za ponedeljak, dodavši da će u ponedeljak u 9 sati biti održan skupštinski kolegijum.

"Ovim smo pokazali svim građanima obzljnost i odgovronost i da možemo da razgovaramo i da nađemo kompromis oko ciljeva koji znače stabilnost naše zelje", poručila je Brnabić dodajući da se nada da će se tako nastaviti i rad Skupštine, što bi doprinelo smanjenju tenzija.

Brnabić tvrdi da se Srbija suočava sa ozbiljnim pritiscima i izazovima i da treba zajedno napraviti "branu za te pritiske i izazove". "Nadam se i gotovo sam sigurna da će i drugi da se urazume", naglasila je predsednica Skupštine.

Odgovarajući na pitanja novinara, Brnabić je rekla da tvrdnje kako njoj i predsedniku Srbije odgovara 2. jun kao datum održavanja izbora nisu tačne i da te tvrdnje dolaze od onih koji su predložili taj datum, a da je vlast izašla u susret zahtevima opozicije.

Brnabić je naglasila da se nastavlja rad i formiraju radna tema za kontrolu biračkog spiska i radna tela za izmenu i dopunu čitavog niza zakona, a da će ona insistirati da se to ubrza.

"Što se tiče medija, videću da imamo jedan sastanak sa medijima, ne možemo da utičemo na uređivačku politiku, ali možemo da razgovaramo", rekla je predsednica Skupštine.

Upitana o tom što je deo stranka okupljenih u koaliciji Srbija protiv nasilja odlučio da ne izlazi na izbore 2. juna, ona je ocenila da je bojkot izbora neodgovorna odluka i da pokazuje vrhunsku neozbiljnost, ali da je gotovo sigurna da će oni promeniti svoje mišljenje.

"Čini mi se da smo našli način da smirimo strasti i važno je da nemamo tu unutrašnju destabilizaciju, a da li ima nekih aktera koji žele to da nametnu - apsultno", rekla je Brnabić.