Politika

Ohridski sporazum i formalno ušao u pregovarački okvir za članstvo Srbije u EU

Foto: Pixabay/Ilustracija

Foto: Pixabay/Ilustracija

Ministri inostranih poslova država članica Evropske unije usvojili su izmene poglavlja 35 u pristupnim pregovorima sa Srbijom, koje se odnose na obaveze preuzete Sporazumom o normalizaciji odnosa sa Kosovom postignutim u Briselu i njegovim Aneksom o primeni dogovorenim u Ohridu prošle godine.

Ovom odlukom su obaveze iz tih dokumenata postale sastavi deo pregovaračkih procesa Srbije i Kosova u okviru EU integracija.

Pozdravljajući odluku, iz Evropske Komisije su podsetili da su “obe strane prihvatile” da obaveze koje proizilaze iz Briselskog sporazuma i Ohridskog aneksa i zvanično postanu “deo puta” u okviru EU integracija.

“Očekujemo da i Beograd i Priština primene sporazum i sve ostale obaveze iz dijaloga koje još uvek stoje neispunjene, jer je to ključno za njihove evropske puteve,” rekao je za N1 portparol Evropske Komisije Peter Stano.

Briselski sporazum i njegov aneks dogovoren u Ohridu predstavljaju put za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine, bez obaveze međusobnog priznanja.

Sporazumi nisu potpisani, već su se sa njima “saglasili” predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti. Evropska Unija ih smatra obavezujućim, ali ni Beograd ni Priština ne postupaju po zahtevima iz tih dokumenata.

Među ključnim obavezama Beograda je da se ne protivi članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama, dok je jedna od obaveza Prištine da osnuje Zajednicu Srpskih opština.