Društvo

Prof dr Đorđević Miloradović: Gvožđevito-manganozne bakterije u vodi su bezazlene kada je u pitanju zdravlje stanovnika

FOTO: Marija Stojadinović

FOTO: Marija Stojadinović

Nedavni problemi sa ispravnošću vode u Kostolcu privukli su pažnju javnosti, zbog čega smo razgovarali sa profesorkom doktorkom Jasminkom Đorđević Miloradović, profesorkom Akademije tehničkih strukovnih studija u penziji.

Kada je reč o trenutnoj situaciji sa vodom, profesorka doktorka Đorđević Miloradović iznosi da je prirodna pojava bogatstvo gvožđa i mangana u zemljištu oko izvorišta vode. Međutim, ističe da je identifikacija bakterija koje su prouzrokovale nedavne probleme trajala određeno vreme, s obzirom na potrebu za temeljnim analizama koje su izvodile relevantne zdravstvene institucije.

,,Trebalo je vremena da se od strane odgovarajućih institucija, kao što je naš Zavod za javno zdravlje, pa zatim i u Beogradu, Batut, identifikuju bakterije koje prave ovaj problem. Inače, ja kao bivši profesor redovno sam radila kontrole mikrobiološke ispravnosti vode za piće u sekundarnoj mreži grada Požarevca i Kostolca i prema pravilniku o hemijsko-fizičkoj, organoleptičkoj i mikrobiološkoj ispravnosti moguće je da se u vodi nađe do 10 bakterija koje mi zovemo mezofilne, aerofilne, bezazlene bakterije. Naravno, nepoželjne su one fekalnog zagađenja, salmonela, šigela, ešerihija koli i ostale'', rekla je prof dr Đorđević Miloradović

Prof dr Đorđević Miloradović navodi da se s obzirom na to što je voda obogaćena iz prirodnih izvora, gvožđem i manganom,  i moglo očekivati da se zbog nastanka ovih biofilmova na instalacijama jednog trenutka te bakterije nađu u izvorištu i u sekundarnoj mreži.

,,Ove bakterije, tzv. gvožđevite bakterije i manganske bakterije, potpuno su bezazlene kada je u pitanju zdravlje stanovnika'', navodi prof dr, objašnjavajući da su to su bakterije koje koriste gvožđe i mangan za oksidaciju i na taj način dobijaju određenu energiju koju posle koriste za svoje metaboličke procese. 

Prof dr Đorđević Miloradović objašnjava kako treba u narednom periodu izvršiti jednu generalnu probu ili ispiranje izvorišta i sekundarne mreže kako iz Lovca tako i iz PP, ono pridruženog izvorišta Drmno. 

Takođe, danas je stiglo saopštenje da na osnovu rezultata ispitivanja vode sa izvorišta PPV Mlava, Štab za vanredne situacije Grada Požarevca usvojio je zaključak kojim se voda iz mreže u Drmnu, Viminacijumu, Kineskom naselju i objektima TE KO Kostolac B, može koristiti isključivo za sanitarne potrebe.

Jasminku Đorđević Miloradović upitali smo kako komentariše vodu iz Drmna koja takođe ima miris, a i povremeno boju, o čemu je Boom 93 nedavno pisao.

,,Što se tiče prisustva crvene boje koja potiče od oksida gvožđa treba pratiti zvanične institucije koje su prihvatile to PP izvorište i uključile ga u Lovac, koji ima kapacitet 70 litara u sekundi i koje snabdeva vodu. Treba imati u vidu da je zima i proleće jako sušno. Da je došlo do možda overe izvorišta. Predlog je da se kontroliše potrošnja vode iz izvorišta Lovac'', navodi Jasminka.

Naselja priključena na izvorište Lovac su: Petka, deo Klenovnika i Starog Kostolca.

Upitali smo je da li prisustvo gvožđevito-manganoznih bakterija u vodi ukazuju na potencijalno zagađenje vode?

,,Ne. One samo traže svoju ekološku nišu gde mogu da obavljaju svoje oksidacione procese od kojih dobiju energiju pa onda metabolizuju pa proizvode taj neprijatan miris ili ukus. Inače su one potpuno bezazlene. Mi moramo da vodimo računa o salmoneli, o šigeli, o ešerihiji koli - te patogene bakterije koje ne smeju da se nađu u vodi, znači koje ukazuju na određeno fekalno zagađenje. Ove bakterije ne mogu da ukazuju na određeno fekalno zagađenje jer one samo traže svoju ekološku nišu kojom će da se razvijaju. Znači u budućnosti filtri, ispiranje mreže, zatim uklanjanje tog biofilma koji se stvara na instalaciji. To je normalno posle toliko godina'', navodi prof dr Jasminka.

Trebalo je deset dana da krizni štab dobije podatke o kojim se bakterijama radi. Oni su po pitanju ljudskog zdravlja potpuno bezazlene kako navodi prof dr Đorđević Miloradović. 

,,Kada krene od četvrtka hiperhlorizacija, to znači da tih četiri dana maksimalno pustimo vodu iz svih sekundarnih izvora, da bi se izvršila dezinfekcija, a posle toga da se pogleda šta će dalje u vezi filtriranja vode'', preporučuje Jasminka.

Ono što je doktorka Jasminka preporučila okolnim naseljima je to da vodu za piće ne koriste za navodnjavanje useva. Jer to dovodi do ove eksploatacije. Objasnila je to tako kao da imamo čašu vode, pa kašičicom polako-polako uzimamo iz tog izvorišta i na kraju vam ostane talog samo.

Upitali smo je koje je rešenje.

,,Rešenje je kontrola i kazna. Ne mogu stanovnici Petke, Starog Kostolca, Klenovnika da koriste to za navodnjavanje svojih useva. To je voda za piće. Voda za piće, kvalitetna, bez bakterija, organoleptički. Ona sadrži 46 minerala koji su neophodni za normalno funkcionisanje našeg organizma. Nikakva kupovna flaširana voda ne može to da zameni. To nam je potrebno da bismo održali osnovnu ravnotežu našeg organizma, vaših beba, vaše dece i vas. Znači, to je najbolji izvor svih oligominerala, pH i ostalog. Samo treba da vodimo računa o tome'', rekla je prof dr Jasminka.

Jasminka Đorđević Miloradović doktorirala je na pepelu termoelektrana. Ona kaže kako je naše područje bogato gvožđem. 

,,U pepelu termoelektrana nalazimo od 3 do 5 grama gvožđa po kilogramu. Sva vegetacija koja živi u okolini Kostolca nalazi sa intenzivno zelenom bojem. Šta vam to govori? Znači da se mi nalazimo na području koje je bogato gvožđem'', rekla je Đorđević Miloradović.

Maksimalno dozvoljena količina bakterija u vodi za piće je 10 na litar mezofilnih, aerofilnih mikroorganizama. Posle 1 sat flaširanja vode, broj bakterija se penje na 50-100. 

,,Plastika je stigla do posteljice nerođenog deteta. Mikroplastika prodire u naš organizam. Sedamdesetih godina prošlog veka je zabranjen DDT. Kao univerzalni insekticid koji je rešio mnoge probleme i malarije. Da bi ustanovili u Americi da je DDT prodro u sve ekosisteme, jezera, zemljišta, ljude itd. To je organsko jedinjenje koje se taloži u masnim naslagama i mišićima svakog organizma. Trebaće osam generacija, da se DDT potpuno ukloni iz našeg organizma. Zato koristite staklenu ambalažu. Ona je neutralna, silicijum dioksidom'', zaključila je prof dr Jasminka Đorđević Miloradović