Moj grad

Dani Velike Plane

Foto: Ljubica Georgijev

Foto: Ljubica Georgijev

Svake godine poslednja nedelja u aprilu u Velikoj Plani protiče u znaku manifestacije „Dani opštine Velika Plana“. Ove godine se obeležava i 100 godina od kada je Ukazom kralja Aleksandra I Karađorđevića Velika Plana proglašena varošicom.

Danas, u sredu 24. aprila, manifestaciju otvara već tradicionalni etno dan u gradskom parku i na platou ispred Centra za kulturu Masuka, kao i akcija dobrovoljnog davanja krvi.

Četvrtak je od 10 do 17 časova rezervisan za aktivnosti na Sportskim terenima TO, a veče za otvaranje izložbe „Karavan umetnosti“ u galeriji Centra za kulturu u 19 časova i tribinu „Velika Plana kroz istoriju“ u gradskoj biblioteci, takođe u 19 sati.

Petak – otvaranje izložbe „Velika Plana – 100 godina varošice“ u holu Centra za kulturu „Masuka“ sa početkom u 19 časova, a sat kasnije u velikoj sali počinje 19. Međunarodni festival dokumentarnog filma „Zlatna buklija“.

U subotu se u 9 časova na platou ispred gradskog bazena okupljaju članovi planinarskog društva „Vrbica“,  njihovi gosti i svi zainteresovani građani i po dvadeset prvi put kreću u „Pohod Karađorđevim stopama“ koji se završava ručkom u planinarskom domu na Momajskoj kosi u Radovanju.

Istog dana u 19 časova u velikoj sali Centra za kulturu počinje koncert studenata Katedre za harmoniku FILUM-a.

U nedelju se odmaramo, a u ponedeljak, 20. aprila dočekujemo goste iz Grčke – na platou ispred Centra za kulturu Masuka u 19 časova nastupa KUD „PONTI POLIKASTRA“.

Ovogodišnji dani opštine završavaju se u utorak, 30. aprila, polaganjem venaca kraj spomenika kralju Petru I Oslobodiocu u 10 časova, i koncertom KUD „Ivo Lola Ribar“ iz Beograda u 19 časova u velikoj sali  Centra za kulturu „Masuka“.

Svratite u Planu ovih dana, bićete dragi gosti.

Piše Bilja Marjanović, dopisnica Boom93 iz Velike Plane