Društvo

Svetski dan laboratorijskih životinja: Između nauke i etike

FOTO: Youtube screenshot

FOTO: Youtube screenshot

Danas se obeležava Svetski dan laboratorijskih životinja, datum koji podseća na potrebu za etičkim postupanjem prema životinjama koje se koriste u naučnim istraživanjima.

Svake godine, preko 100 miliona životinja se koristi u laboratorijama za različite svrhe, uključujući testiranje lekova, hemikalija, kozmetike i druge proizvode. 

U sklopu obeležavanja Svetskog dana laboratorijskih životinja, preporučujemo vam da pogledate video, koji dodatno osvetljava tematiku korišćenja životinja u laboratorijskim istraživanjima. Video pruža uvid u metode i posledice koje ova praksa može imati, kako na životinje, tako i na naučnu zajednicu.

Ovaj dan je uspostavljen još 1979. godine u Velikoj Britaniji i od tada se nastoji podići svest o alternativama testiranju na životinjama. Savremena nauka nudi napredne metode koje mogu umanjiti ili eliminisati potrebu za korišćenjem životinja, kao što su analitika, baze podataka i modeli zasnovani na ljudima, što bi moglo biti efikasnije i etičnije.

Pored podizanja svesti o potrebi zaštite laboratorijskih životinja, ovaj dan se koristi i za promociju napretka u nauci koji omogućava zamenu životinjskih modela s alternativnim metodama. Aktivisti širom sveta koriste ovu priliku da organizuju demonstracije i proteste kako bi ukazali na važnost ovog pitanja.

Na lokalnom nivou, moguće je uključiti se u akcije koje promovišu korišćenje alternativa, podršku organizacijama koje se bave zaštitom prava životinja, kao i edukaciju o važnosti humanog postupanja prema svim živim bićima.