Društvo

Forum srednjih stručnih škola: Svi nastavnici u regionu imaju veće plate od prosečnih, samo u Srbiji – ne

FOTO: Boom93

FOTO: Boom93

Forum srednjih stručnjih škola (FSSŠ) saopštio je danas da su nastavnici u tim obrazovnim ustanovama diskriminisani u pogledu zarada, a posebnu zabrinutost izrazio je zbog novih opterećenja koja su im nametnuta.

FSSŠ je naveo u saopštenju da dodatno opterećenje za nastavnike, posebno za razredne starešine, predstavlja obaveza da prikupljaju spiskove učenika.

„Nemamo ništa protiv da prikupljanje ovakih podataka rade organi rukovođenja, direktor, pomoćnik, kordinator, administartivni radnik, što je i u opisu posla navedinih, a ne da se namerno opterećuju nastavnici“, naveo je u saopštenju predsednik FSSŠ Milorad Antić.

FSSŠ je apelovao na Ministarstvo prosvete da ne dozvoli takav vid opterećenja nastavnika, navodeći da je opterećenje predstavlja grubo kršenje prava radnika iz domena radnih odnosa, pogotovu ako se uzme u obzir da nastavnicima predstoje velike obaveze oko pripreme i realizacije završnih ispita i matura.

Forum je posebno nezadovoljstvo izrazio iznosom plata nastavnika, navodeći da su ispod svake prosečne plate u Srbiji.

„Početna plata zaposlenih u obrazovanju iznosi 86.671,00 dinara, a prosečna neto plata u Republici Srbiji iznosi 95.836,00 dinara. Ovakav vid diskriminacije zaposlenih u obrazovanju ne postoji nigde u okruženju i Evropi“, naveo je FSSŠ, ističući da je u svim zemljama u okruženju početna plata u obrazovanju iznad prosečne zarade u toj državi.

FSSŠ je podsetio da su reprezentativni sindikati potpisali Protokol o izjednačavanju početne plate sa prosečnom platom u Srbiji i apelovao da se potpisano i ispoštuje.