BBC News

Kriminal: Španija greškom pustila na slobodu navodnog šefa holandskog narko-kartela

Zbog zahteva za izručenje koji je uneo zabunu u špansko sudstvo, 46-godišnji Holanđanin je pušten na slobodu i posle je nestao.

Zastava Španije ispred zgrade suda
Getty Images

Zvaničnici pravosuđa u Španiji su zbog birokratske zabune pustili na slobodu šefa holandskog narko-kartela.

Karim Bujakričan, navodno vođa klana Mokro mafija, uhapšen je u januaru u Marbelji posle petogodišnje istrage o pranju novca.

Međutim, pušten je zbog konfuzije oko holandskog zahteva za izručenje pre nego što je nestao ovog meseca.

Španske vlasti su uverene da će ga pronaći.

Ministar pravde Feliks Bolanjos je priznao da je beg 46-godišnjeg Bujakričana „zabrinjavajuća vest", ali je insistirao da će ga „bezbednosne snage što pre privesti pravdi".

Mokro mafija okuplja nekoliko najvećih evropskih narko-kartela, za koje nadležni veruju da su prokrijumčarili drogu vrednu milijarde evra iz Južne Amerike u Evropsku uniju u poslednjih 15 godina.

Koristili su velike luke u Amsterdamu i Roterdamu da prebacuju kokain širom kontinenta, dok su paralelno vodili operacije pranja novca u Evropi, na Bliskom istoku i u Maroku.

Mediji u Holandiji su povezali kartel sa pretnjama prestolonaslednici, princezi Amaliji.

Prošle nedelje je otkriveno da je bila primorana da se preseli u Španiju poslednjih godinu dana jer su joj grupe koje pripadaju organizovanom kriminalu Holandije pretile kidnapovanjem.

Ko je Karim Bujakričan?

Bujakričan, poznat i kao Taksi, uhapšen je u januaru sa još petoricom muškaraca nakon optužbi da je prao novac kroz kupovinu 172 nekretnine u Španiji, vredne preko 50 miliona evra.

Jedan je od najtraženijih kriminalaca u Evropi.

Interpol ga traži poslednjih pet godina. Njegov brat, Samir, je navodno bio osnivač jednog ogranka Mokro mafije koji je bio smešten u Holandiji i Belgiji, pre nego što je ubijen 2014. godine.

Bujakričan je navodno od tada preuzeo kontrolu nad ogrankom klana.

Borbe za prevlast suprotstavljenih grupa unutar kartela, u kojima je ranije nekoliko osoba ubijeno, smirile su se posle njegovog hapšenja ove godine.

Zabuna oko zahteva za izručenje

Kada su saznale za pritvor Bujakričana, holandske vlasti su podnele zahtev za izručenje koji je prvobitno odobrio sud u Madridu.

Međutim, lokalni zvaničnici u Malagi, gde je Bujakričan bio u zatvoru, insistirali su da odgovara za optužbe u Španiji.

Domaći mediji u toj zemlji su javili da je sud na državnom nivou u Madridu naknadno poništio presudu.

Sud u Malagi je 22. februara prihvatio žalbu koju je uložila odbrana i naložio njegovo puštanje na slobodu do izručenja, uz kauciju od 50.000 evra.

Španski list El Pais izvestio je da su sudije prihvatile mogućnost bega šefa kartela iz zemlje, ali je naveo da bi „manje opterećujuće" mere - predaja pasoša i obaveza javljanja sudu svakih 15 dana - mogle biti dovoljan.

List dodaje da se Bujakričan redovno javljao sudovima do 1. aprila i onda je nestao.

Ministar pravde Španije Bolanjos je odbio u utorak da odgovori na pitanje novinara o birokratskom propustu.

Vinsent Vinman, portparol holandskog javnog tužilaštva u Hagu, rekao je da je „nepoznato" zašto je Bujakričan pušten iz zatvora.

Međutim, insistirao je da je saradnja sa španskim pravosudnim sistemom „generalno dobra", dodajući da su „desetine osumnjičenih izručene svake godine".


Pogledajte video:


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk