Moj grad

Najlon pijaca - od igle do lokomotive (VIDEO)

Foto: J.D.M. / A.R.

Foto: J.D.M. / A.R.

Već godinama unazad na poligonu na Carini u Smederevu, prekoputa crkve, ova šarenolika postavka privlači sve veći broj Smederevaca i ljudi iz okolnih sela i gradova.

Najvredniji zauzimaju mesta već od 4:30 i strpljivo čekaju kupce po suncu, kiši i snegu. I kakve god da su vremenske prilike, ni prodavaca ni kupaca ne manjka.

Foto: J.D.M. / A.R.

Prethodnog vikenda, kao i svakog drugog izbor je bio veliki - od antikviteta, preko bele tehnike, stolarije, kućnih ljubimaca, knjiga, alata, dekoracije za kuću, igračaka i drugih, ne tako običnih stvari. Prodavci su veselo dozivali kupce, nudili robu, pa čak i pristajali da spuste cene pred kraj radnog vremena. Cenkanje je postalo sastavni deo komunikacije između prodavaca i kupaca, neki su spremni da spuste cenu odmah dok je druge potrebno malo više ubeđivati. Roba iz ponude je nova ili polovna, ali zasigurno da svaka ima kupca. Već pred kraj radnog vremena zadovoljno su pakovali ono što je ostalo, do sledeće nedelje.

Foto: J.D.M. / A.R.

Većina prisutnih je rado sa nama podelila iskustva o nedeljnom buvljaku, ali bilo je i onih koji nisu bili raspoloženi, zbog straha od inspekcije ili jednostavno zato što im je, kako kažu, smetala vrućina pa nisu bili u reprezentativnom izdanju.

Foto: J.D.M. / A.R.

Iskustvo je jedinstveno, i svaka nedelja je priča za sebe, jer nikada ne znate kakvo ćete blago naći među kombijima i najlonima i kakve zanimljive priče ćete čuti. A možda čak i uspete da spustite cenu ili naučite da se cenkate.

Pripremile Jovana Dedić Marković i Anica Radosavljević, dopisnice Boom93 iz Smedereva