Društvo

Kostolac već 13 dana bez ispravne vode

FOTO: Youtube/Screenshot

FOTO: Youtube/Screenshot

Stanovnici Kostolca već 13 dana su bez ispravne vode zbog pojačanog mirisa koji je utvrđen u vodovodnoj mreži.

Podsetimo, analizama Zavoda za javno zdravlje u Požarevcu od 12. aprila, utvrđen je miris u vodovodnoj mreži u Kostolcu, preporuka je da se voda ne koristi za piće i spremanje hrane. Voda može da se koristi kao tehnička.

Narednog dana 13. aprila, JKP "Vodovod i kanalizacija" objavio je raspored cisterni sa pijaćom vodom na teritoriji Kostolca.

Kako je iz JKP Vodovoda i kanalizacije Požarevac tada navedeno, ovo preduzeće intenzivno radi na otklanjanju uzroka navedene pojave.

JKP Vodovod i kanalizacija obezbedilo je cisterne sa zdravom pijaćom vodom za korisnike u Kostolcu, Starom Kostolcu, Petki i Klenovniku.

Prema rečima direktora ovog preduzeća kog je Boom93 prethodne nedelje kontaktirao, svi dnevni parametri su bili normalni, osim prisustva neobičnog mirisa.

,,Voda se redovno kontroliše i sve je u redu, ali zbog mirisa ne možemo potvrditi da je potpuno sigurna za piće",  zaključio je tada Dimitrijević.

U ponedeljak 22. aprila oglasio se gradski Štab za vanredne situacije sa saopštenjem da je u vodi iz vodovoda u Kostolcu analizama potvrđeno prisustvo bakterija.

"Na osnovu svih rezultata ispitivanja vode, koji uključuju i  hidrobiološke analize, utvrđeno je prisustvo gvožđevito-manganoznih bakterija koje dovode do pojave mirisa u vodi", saopštio je Štab za vanredne situacije.

U saopštenju je navedeno da nije poznato da prisustvo i visoka brojnost ovih bakterija može da izazove nepoželjne zdravstvene efekte i bolesti kod ljudi.  

Međutim, zbog predostrožnosti, a na osnovu preporuke Zavoda za javno zdravlje Požarevac, Štab je potvrdio prethodno saopštenje građanima Kostolca i spomenutih naselja da se voda ne koristi za piće i pripremanje hrane, već isključivo kao tehnička.

Od četvrtka, 25.aprila od 7 časova, do nedelje 28. aprila u 24 časa, vodovod će izvršiti asanaciju i hiperholirasnje vodoizvorišta Lovac i celokupne mreže Kostolca, Petke, Starog Kostolca i Klenovnika.

Nakon ovih informacija u utorak je saopšteno da ni voda sa izvorišta PPV Mlava nije ispravna za korišćenje.

Na osnovu rezultata ispitivanja vode sa izvorišta PPV Mlava, Štab za vanredne situacije Grada Požarevca usvojio je zaključak kojim se voda iz mreže u Drmnu, Viminacijumu, Kineskom naselju i objektima TE KO Kostolac B, može koristiti isključivo za sanitarne potrebe.

"Na osnovu rezultata ispitivanja vode, koje uključuju hidrobiološke analize, ukazano je da postoji potreba za pojačanim nadzorom bioloških indikatora, kako finalne, tako i sirove vode na izvorištu PPV Mlava", saopštio je Štab za vanredne situacije Grada Požarevca.

Kako se dodaje, JKP „Vodovod i kanalizacija“ će u narednim danima cisternama dopremati zdravstveno bezbednu vodu spomenutim naseljima i objektima.

"Uporedo sa izvorištem Lovac, asanacija i hiperhlorisanje izvorišta PPV Mlava i mreže kojom se vrši snabdevanje sa ovog objekta, biće izvršeno od četvrtka, 25. aprila od 7 časova ujutro, do nedelje 28. aprila u 24 časa", navode iz Štaba.

Štab za vanredne situacije Grada Požarevca objavio je dopunjeni raspored cisterni kojima će se dopremati zdravstveno bezbedna voda u Kostolcu i okolnim naseljima.

Štab naglašava da će u periodu hiperhlorisanja i ispiranja mreže voda sa oba izvorišta moći da se koristi ISKLJUČIVO ZA SANITARNE POTREBE.