BBC News

Rusija i Ukrajina: Amerika u tajnosti isporučuje Kijevu rakete dugog dometa

Rakete isporučene ovog meseca već su korišćene za gađanje ruskih ciljeva na Krimu, navode američki mediji.

An ATACMS missile, is fired during a joint military training between US and South Korea
Reuters
Vojno-taktički raketni sistem srednjeg dometa (ATACMS) tokom američko-južnokorejskih vojnih vežbi

Ukrajina je počela da koristi balističke rakete dugog dometa protiv ruskih snaga koje su joj tajno obezbedile Sjedinjene Američke Države (SAD), potvrdili su američki zvaničnici.

Oružje je deo paketa pomoći od 300 miliona dolara (280 miliona evra) koji je odobrio američki predsednik Džozef Bajden u martu, a stiglo je ovog meseca.

Ove rakete dugog dometa su korišćene bar jednom za gađanje ruskih ciljeva na okupiranom Krimu, prenose američki mediji.

Bajden je sada potpisao novi paket pomoći Ukrajini od 61 milijardu dolara (57 milijardi evra).

Rakete koje su već dostavljene su verzija vojnog taktičkog raketnog sistema (ATACMS) većeg dometa, potvrdio je u sredu portparol Stejt departmenta.

Amerika je prethodno isporučila Ukrajini verziju srednjeg dometa - vojnog taktičkog raketnog sistema srednjeg dometa (ATACMS), ali nije bila voljna da pošalje bilo šta moćnije, delimično zbog zabrinutosti oko kompromitovanja vojne spremnosti SAD.

Međutim, navodi se da je Bajden u februaru tajno dao zeleno svetlo za slanje sistema dugog dometa - čije rakete dostižu i do 300 kilometara.

„Mogu da potvrdim da su Sjedinjene Države poslale Ukrajini dalekometni ATACMS po direktnom naređenju predsednika", rekao je portparol Stejt departmenta Vedant Patel.

SAD „isprva to nisu najavile kako bi održale operativnu bezbednost Ukrajine na njihov zahtev", dodao je on.

Nije jasno koliko je oružja već poslato, ali američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je da Vašington planira da pošalje još.

„To će napraviti razliku. Ali kao što sam već rekao na ovom podijumu... nema srebrnog metka", dodao je.

ATACMS većeg dometa daju Ukrajini mogućnost da gađa dublje u oblasti koje drži Rusija; posebno baze, skladišta i logistička čvorišta.

Rakete dugog dometa prvi put su korišćene prošle nedelje, a cilj je bio ruski aerodrom na okupiranom Krimu, prenela je agencija Rojters navode neimenovanog američkog zvaničnika.

Novo naoružanje je takođe korišćeno u napadu na ruske trupe u okupiranom lučkom gradu Berdjansku tokom noći u utorak, navodi Njujork tajms.

artiljerija
BBC

Poslednjih meseci Kijev je pojačao pozive za pomoć Zapada pošto su zalihe municije iscrpljene, dok Rusija stabilno napreduje.

Novi paket pomoći usledili su posle višemesečnog zastoja zbog protivljenja nekih u Kongresu.

„To će učiniti Ameriku bezbednijom, učiniće svet bezbednijim", rekao je Bajden pošto je potpisao zakon.

Reagujući na dostavljeni paket pomoći, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je rekao: „Sada ćemo učiniti sve da nadoknadimo pola godine provedenih u raspravama i sumnjama.

„Ono što je ruski okupator mogao da uradi za ovo vreme i ono što Putin sada planira, mi to moramo okrenuti protiv njega."

Zelenski je nedavno upozorio da se očekuje ruska ofanziva u narednim nedeljama pošto je Ukrajina izgubila grad Avdejevku tokom zime.

Ukrajinskim snagama su poslednjih meseci nedostajali municija i sistemi protivvazdušne odbrane, a zvaničnici su okrivili kašnjenje vojne pomoći SAD i drugih zapadnih saveznika za gubitak života i teritorije.

Salivan je u sredu rekao da je „svakako moguće da bi Rusija mogla da ostvari dodatne taktičke prednosti u narednim nedeljama".

Otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara 2022. godine, desetine hiljada ljudi, većinom vojnika, ubijeno je ili povređeno sa obe strane, a milioni ljudi su napustili vlastite domove.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk