Društvo

Gde možete uživati u prirodi za prvomajske praznike?

FOTO: A. Stepanović

FOTO: A. Stepanović

Kako se ove godine spajaju prvomajski i uskršnji praznici, koji se bliže, mnogi već uveliko biraju destinacije za prolećni mini-odmor. Boom93 vam predlaže nekoliko destinacija gde možete provesti odmor i roštiljati u Braničevskom okrugu i okolini.

Slobodni dani za praznik rada u Srbiji biće 1. i 2. maj.

Ove godine se na to nadovezuju i uskršnji praznici za vernike pravoslavne veroispovesti – Uskrs će se obeležiti od 3. do 6. maja, čime će radnici imati šest vezanih dana odmora.

Subota 4. maj je jedini dan koji se ne vodi kao verski ili državni praznik, ali s obzirom na to da je u pitanju dan vikenda, za većinu građana Srbije taj dan biće neradni.

Meteorolozi u navedenom periodu najavljuju sunčano vreme sa maksimalnim temperaturama do 27°C, te neki od navedenih dana možete iskoristiti za jednodnevni izlet na jednoj od destinacija u okolini Požarevca.

Srebrno jezero

FOTO: M. Veljković/Boom93
Caption

Srebrno jezero, veštačko jezero, na desnoj obali Dunava predstavlja njen nekadašnji rečni rukavac koji je danas zatvoren dvema branama. Nalazi se na 29km od Požarevca odnosno na dva kilometra od Velikog Gradišta. Prosečne je širine oko 300 m, a prosečne dužine od 14 km.

Osim velikog broja privatnih smeštaja, restorana i kafića koji se nalaze na samoj obali Srebrnog jezera, možete odabrati i plovidbu Dunavom. Brod Silver Star polazi iz marine Srebrnog jezera i plovi na tri destinacije.

Golubačka, Ramska i Smederevska tvrđava


Ukoliko se odlučite za obilazak istorijskih lokaliteta, u okolini Požarevca se nalaze tri tvrđave koje su na udaljenosti od 40 minuta do sat i po vremena.

Slikovita srednjovekovna Ramska tvrđava sagrađena je 1483. godine, a nalazi se na oko 45 minuta vožnje od Požarevca i nedavno je restaurirana. Tvrđava ima pet kula povezanih moćnim bedemima. Građena je kao prvo tipično artiljerijsko utvrđenje u Srbiji. Ona poseduje 36 topovskih otvora, što govori o njenoj velikoj moći, a poređenja radi valja istaći da tvrđava Kalemegdan u Beogradu ima samo 22 otvora.

Foto/Ramska tvrđava T.Spasojević

Golubačka tvrđava, jedna od trenutno najpopularnijih istorijskih destinacija u Srbiji, podignuta je na samom ulazu u Đerdapsku klisuru, na mestu gde Dunav najširi u svom toku prelazi u tesnac Karpatskih planina. Tvrđava se nalazi na oko 1h i 30min vožnje od Požarevca i predstavljala je važno srednjovekovno vojno pogranično utvrđenje, planski građeno zbog vojno-strategijskog značaja mesta.

FOTO: Boom93/N.Stojićević

Smederevsku tvrđavu kao upravno, vojno, privredno, kulturno i crkveno sedište srpske Despotovine, podigao je Despot Đurađ Branković, sestrić despota Stefana Lazarevića. Sagrađena je u periodu od 1428-1439. godine. Svojim položajem na ušću reke Jezave u Dunav zauzima površinu od približno 11 hektara, ima oblik nepravilnog trougla i sastoji se iz dva dela – Velikog grada i Malog grada.

Tvrđava se nalazi na 33km od Požarevca i podeljena je na dva dela, deo u kome je ulaz besplatan i tzv „Mali grad“ deo tvrđave

Viminacijum

Arheloško nalazište Viminacijum u okviru koga možete posetiti arheološki park, avantura park, mamut park i druge sadržaje nalazi se na 15km od Požarevca. 

FOTO: Emilija Arsić

Vrelo Mlave

Izvor reke Mlave nalazi se na samo jedan kimometar od centra Žagubice. Ovo je prirodni amfiteatar, koji je ispunjen vodom i formira jezero prečnika 25 metara, a dubina amfiteatra je nepoznata. Dosadašnjim merenjima došlo se do dubine od 84 metra. Sa svih strana ovaj kraj ograničen je planinskim vencima, Homoljskim planinama na severu, Beljanicom na jugu, Crnim Vrhom na istoku i Gornjačkom planinom na zapadu. Sama Žagubica nalazi se na nadmorskoj visini od 315 metara i udaljena je skoro dva sata vožnje od Požarevca.

FOTO: Printscreeen/Youtube

Vinci

Ušuškano u borovoj šumi, na obali Dunava, nalazi se vikend naselje bajkovitog naziva – Vinci. Vikend naselje koje je smešteno na pola puta od Velikog Gradišta ka Golupcu na samoj obali Dunava. Mesto poznato po lepoti, skriveno i neistraženo, a prepuno mira i aktivnih sadržaja koje nudi. Ukoliko želite da zastanete i da oslušnete prirodu i onu oko vas i onu u sebi, toplo preporučujemo ovu destinaciju. Mirisi Dunava i borovine omamljuju i okrepljuju u isto vreme. Obala Dunava na ovom potezu je izuzetno privlačna za kupače i omiljeno je mesto brojnih izletnika i turista tokom celog leta. Šetno-biciklističkom stazom duž Dunava je spojeno sa Golupcem (oko 9 km).

Ljubičevo

JP „Ljubičevo“ se nalazi na adresi Ljubičevo bb, koje je udaljeno 5 km od centra Požarevca. U okviru JP „Ljubičevo“ nalazi se jedna od najstarijih i najpoznatijih ergela u Srbiji „Ergela Ljubičevo“, koja je i jedina državna ergela u Srbiji.

Kompleks ergele „Ljubičevo“ poseduje oko 320 hektara zemljišta, padoke, manjež i štale…
Uređene su parkovske površine, pešačke staze i postavljena nova rasveta.

Priča o ergeli „Ljubičevo“ počela je potragom kneginje Ljubice za prebivalištem udaljenim od grada, najpogodnijem za njenog sina Milana, koji je bio malokrvan i često bolestan. Godine 1858. na desnoj obali Velike Morave nastala je jedna od najvećih ostavština kneza Miloša Srbiji, iz perioda vladavine, a poseban značaj za požarevački kraj ima upravo ergela „Ljubičevo“.

Zaova 

Manastir Zaova, udaljen pet kilometara od Malog Crnića, najposećeniji je manastir na teritoriji osam opština Braničevskog okruga. Smatra se da je ovaj manastir, koji se prvi put spominje u turskim zapisima 1467. godine, nastao u 14. veku, u doba kneza Lazara.

Gde će se najviše putovati za predstojeće praznike?

Takođe, Boom 93 kontaktirao je par turističkih agencija u Požarevcu i pitao kako se kreću ponude i cene, ima li zainteresovanih za putovanja tokom prvomajskih praznika.

Iz razgovora s lokalnim turističkim agencijama saznajemo da je interesovanje građana za putovanja u ovom periodu izuzetno visoko, a destinacije koje privlače najveću pažnju su Istanbul, Budimpešta, Prag i Krakov.

U zavisnosti od arhitekture grada, kulture i navika žitelja, svaka od metropola pomenutih država nudi drugačiji program i razne aktivnosti.

Među spomenutim destinacijama, Istanbul i Budimpešta se izdvajaju kao posebno popularni, a putovanja u Budimpeštu već su na programu nekih putnika.

,,Cene aranžmana kreću se od 65 eura pa nadalje, premašujući često cifru od 100 eura. Iako su cene nešto više u odnosu na prethodne periode, zainteresovanost putnika ne jenjava'', rekli su nam iz jedne turističke agencije.