Muzika

Majska gitarijada - Izabrano 9 takmičarskih bendova za 2. maj

FOTO: S. Lisac

FOTO: S. Lisac

Požarevac se priprema za 42. Majsku gitarijadu, koja će ove godine trajati dva dana, 1. i 2. maja. Time se obeležavaj time i 46. godina od prve gitarijade održane 1979. godine.

Prema rečima urednika Centra za kulturu Požarevac, gitarijada je postepeno evoluirala iz jednodnevnog događaja u pravi festival.

,,Do sada se gitarijada tradicionalno organizovala 2. maja, pored Moravske lagune. Međutim, kao što smo već pričali mnogo puta do sada, uslovi više tamo ne postoje nikakvi za organizaciju ovakvog jednog skupa. Prvo, zato što prostor koji se nalazi tamo je u vlasništvu nekoliko subjekata i pravnih lica, od Srbijašume, Elektromorave, hotela, Dunav", objasnio je Bojan Gačević na konferenciji za medije.

Ovogodišnja gitarijada će se održati pored Sportskog centra na stadionu za male sportove, gde je prošlogodišnji događaj bio "veoma uspešno organizovan''.

,,Prvo, najznačajnija stvar zbog čega smo mi i tražili neku drugu lokaciju, to je da bismo mogli da uđemo polako u noć. Koji je to koncert, koja je to gitarijada, koja je to svirka, koja traje samo preko dana? Do sada smo završavali programe negde oko pet-šest sati popodne, nismo mogli zbog Morave i zbog dozvola da uđemo u noć. Od prošle godine po prvi put gitarijada je dobila taj pravi onaj svoj obris rock'n'roll, znači svoju rock'n'roll priču. Prošle godine je trajala negde do jedan sat posle ponoći. Imali smo specijalne goste: Partibrejkerse i mladi bend Repetitor'', rekao je Gačević.

Prvi dan festivala biće obogaćen nastupima revijalnih bendova kao što su Goblini, dok će drugi dan biti posvećen takmičarskom delu programa sa mladim bendovima. KOnkurs je završen i izabrano je 9 neafirmisanih bendova koji će se takimičiti za prve tri novčane nagrade.

,,Gitarijada kreće prvog dana u 18 časova. Otvoriće je bend Rihter, to su prošlogodišnji pobednici gitarijade, zatim nas očekuju bendovi Majkan,  Divert, Gajbraš Tripvud i na kraju Goblini. Gobline možemo da očekujemo negde oko 22 časa i ovaj program se završava u ponoć. Sutradan, 2. maja, krećemo nešto ranije, krenućemo negde u 15 i 30, imaćemo tonske probe i negde u 15 i 30, eventualno uz neka mala pomeranja.

Prijavilo se 25 tačno, bendova.

Zanimljivo je da će među takmičarima biti pet mladih bendova iz Požarevca, od kojih su tri proistekla iz projekta Škole roka, rekao je Marko Veljković iz urednik programa Sportskog centra

,,To je, mislim, velika stvar za rock'n'roll u Požarevcu, da posle dužeg vremena na gitarijadi nastupaju pet mladih bendova iz našeg grada" rekao je Veljković.

Možpit-Beograd, Xant -Kovin/Požarevac, About to attack-Majdanpek, Diving the core-Požarevac, Madmane-Beograd, Herc-Požarevac, Antitela-Požarevac, Saiga-Požarevac i Refusing to fade-Smederevo

Gitarijada u Požarevcu otvara svoja vrata svim ljubiteljima rock muzike, a ulaz je besplatan.

Organizatori očekuju lepo vreme za početak maja, a u slučaju lošeg vremena događaj će se preseliti u Veliku salu Sportskog centra.

,,Nagrade su kao i prošle godine, 120.000, 80.000 i 50.000 neto", zaključio je Veljković, ističući da su nagrade namenjene mladim talentima.