Izbori 2024

Tepić: Odluka nekih o učešću na izborima može da se promeni

Foto: S.Lisac

Foto: S.Lisac

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić izjavila je da su odbori te stranke sami odlučivali da li će izaći na izbore 2. juna, ali i da su "naivno poverovali" da na "unapred pokradenim izborima mogu da urade bilo šta".

Govoreći o tome kako je moguće da SSP ne izlazi na izbore u Beogradu, a izlazi na izbore u nekim drugim opštinama, Tepić kaže:

„Ja bih imala jedno pretpitanje ili predodgovor, a to je kako je moguće da smo dopustili da nam izmakne jedinstvena šansa kao nikada do sad da Vučić i Srpska napredna stranka budu pobeđeni, zato što bismo ga pobedili i sve njih zajedno, da smo ostali jedinstveni. Ja neću da krijem i tugu i razočaranje zašto se nije izdržala još jedna runda razgovora. Mi smo ga imali u šaci“.

Tepić podseća da je „jedna od retkih koja je učestvovala u svim pregovorima“.

„I na kolegijumima sa Anom Brnabić i na kolegijumima predsedništva koalicije i mi smo ga zaista imali u šaci. I bilo je toliko malo potrebno još izdržati sav pritisak koji je zapravo on upregao, jer ja moram da vas podsetim da je on bukvalno uterao u svoju listu sve one koji su do sada izlazili odvojeno, dakle i Srpsku radikalnu stranku, i Milicu Stamenkovski, i SPS, jer je video kolika mu opasnost preti od ujedinjenje opozicije“, naglasila je Tepić.

Prema njenim rečima, propuštena je jedinstvena prilika.

„Jer se izneverio dogovor koji je postignut, a 24 sata kasnije neke kolege su povukle svoj potpis sa odluke i stava da se neće izlaziti na izbore dok se ne obezbede izborni uslovi. Mi smo četiri meseca pričali o izbornoj krađi u Srbiji, a posebno u Beogradu, jer smo ih uhvatili sa rukama u krađi“, rekla je.

Dodaje i da je vlastima bojkot bio problem.

„I onda se krenulo s tim šta uraditi da bi se ovaj savez opozicije raspao. Mi mislimo da na ovakve izbore ne treba ići da bi se učestvovalo, na nešto što i nisu izbori. Mi na izbore idemo da pobedimo, kao što jeste opozicija pobedila u Beogradu 17. decembra. Ne krijem tugu ali i zabrinutost zbog poteza koje su kolege napravile. Želim i da odgovorim na neke nekorektne optužbe da oni koji sad izlaze na izbore, da se oni bore, a mi koji ne izlazimo, mi ćemo prespavati“, navela je Tepić.

Lokalni izbori, podseća, raspisani su za 2. jun u 88 lokalnih samoprava.

„SSP izlazi u svega desetak i moram da kažem, nažalost, kolege iz Novog Sada su naivno odlučuile da uđu u ovu borbu, ali ne možemo im zabraniti da probaju da se bore protiv unapred pripremljene izborne krađe. Mi nismo centralizovana stranka, ne možete da zabranite ljudima da probaju… Ne izlaze Niš, Pančevo, Vrbas, Požarevac, Čačak, ceo Beograd, 17 beogradskih opština“, izjavila je gošća N1.

O tome da li ima šanse da se predomisle i ipak izažu na izbore, Tepić kaže:

„Ostavljam prostora da se odluka promeni – da kolege ipak razumno razmisle i da se povuku iz ove utakmice. Mi se nećemo predomisliti. Za mene je bila značajna izjava koleginice iz stranke Miroslava Aleksića, dr Rakić koja je takođe videla prostora da se do 18. maja jedna strana predomisli ili promeni odluku, i nije isključila mogućnost da ona strana koja će izaći na izbore, da se ona predomisli“.

Na pitanje kako se boriti za izborne uslove ako se ne izlazi na izbore, potpredsednica SSP navodi da se ta stranka i dalje bori.

„Za početak pokušavamo da objasnimo kolegama da ni oni ne treba naivno da veruju da u Beogradu gde smo ih imali u šaci, da tako olako pređu preko toga i da se zadovolje tezom ‘važno je učestvovati’. Ta pobeda je trebalo da bude potvrđena. Neizlazak na izbore bi bio ogroman problem za Vučića. On je upregao sve da ih ubaci na listu, jer se uplašio ovog jedinstva i odluke da ne učestvujemo na izborima. A onda je pojačao pritisak posredstvom ambasadora Hila i još nekih, i sve vreme se trudio da slomi to jedinstvo“, ispričala je Tepić.

Kako je rekla, u tome je ta borba. „Nadam se da će kolege o tome razmisliti, jer posle ne mogu da se žale ‘pokrali su nas'“, dodala je.

Tepić je ponovila stav Dragana Đilasa koji je prethodnog dana izjavio da SSP neće pozivati na bojkot.

„Ostavićemo građanima da sami odluče“, rekla je za N1.