Društvo

Stručnjak SZO o problemima sa vodom u Kostolcu: Mangan izaziva oštećenje nervnog sistema

Nedavni izveštaji o kvalitetu vode na izvorištima Lovac i PPV Mlava izazvali su zabrinutost među građanima. Problemi sa vodom, koja je bila nebezbedna za piće i korišćenje u domaćinstvu, podigli su pitanja o uzrocima i mogućim rešenjima. Razgovarali smo sa Elizabet Paunović, članicom stručnog saveta i penzionisanom direktorkom Centra za životnu sredinu i zdravlje Svetske zdravstvene organizacije, koja nam je pružila dublji uvid u problem sa vodom.

Problemi sa vodom u Požarevcu i okolini javljaju se periodično, a nedavno su vodoizvorišta pokazala prisustvo bakterija koje, iako ne štetne po zdravlje, uzrokuju neprijatan miris, boju vode i fleke na posudama.

,,One nisu štetne po zdravlje, ali viši sadržaj koncentracija gvožđa i mangana omogućava njihovo razmnožavanje. Mangan, posebno, može izazvati oštećenje nervnog sistema ukoliko je izloženost dugotrajna", objašnjava dr. Paunović.

Ovde se takođe postavlja još jedno pitanje, a to je eventualno prisustvo i drugih bakterija, pošto se ne zna uzrok zašto se ovo sad desilo.

,,To što je sastav takav, da postoje elementi gde se očekuje viša koncentracija gvožđa i mangana, faktički se rešava adekvatnom preradom vode za piće u vodovodima’’

Međutim, Elizabet Paunović naišla je na jedan interesantan podatak, dok je proučavala ovaj događaj. Agencija za zaštitu životne sredine Republike Srbije je ispitivala rizik održivosti na klimatske promene za grad Požarevac zato što je procenjeno to da se Požarevac snabdeva samo od podzemnih voda, čiji i nivo i količina i sastav u mnogome zavise i od priliva vode u Moravu, odnosno od padavina.

,,Već su izračunali da je u periodu od 1981. do 2010. taj priliv za 18% manji, a vidimo kako se ubrzavaju klimatske promene. Verovatno je još niži sada. U tom slučaju, kad je manja količina vode koja dotiče, da se u višoj koncentraciji u njoj nalaze ti elementi od kojih neki mogu i da budu štetni po zdravlje, kao što je mangan, a možda ima i nekih drugih’’, navodi Paunović.

Analize koje su prethodno sprovedene iz nekih objavljenih radova sa Poljoprivrednog fakulteta, vide se podaci da je tu bio prisutan i hrom, koji je kancerogen, i olovo, koje je takođe štetno po zdravlje.

Paunović naglašava potrebu za sveobuhvatnom analizom

,,Treba uraditi jednu sveobuhvatnu analizu i procenu stanja. Ne samo reagovati od skandala do skandala, već ozbiljno pristupiti ovom problemu". 

Paunović naglašava to da kada je voda tamna, kada smrdi, ne treba samo da se priča o tome, pa se onda zaboravi. Podsetimo, građani su nam slali fotografiju vode u selu Drmnu. Navode da voda u tom selu odavno ima miris i povremeno boju.

,,Ovde postoji jedan sveobuhvatni, ozbiljni problem i treba ga ozbiljno rešavati. I vidim po podacima, ovo što je dostupno bar na internetu, voda i dalje nije preporučena za piće i zaista ne bi trebalo da je piju građani dok se ne urade sve analize posle čišćenja vodovoda i hiperhlorisanja i tako dalje’’, navela je Paunović.
Ona takođe naglašava da građani moraju znati da i povećana koncentracija hlora u vodi za piće je štetna. 

Takođe, ona nije uspela da pronađe originalan izveštaj sa svim mikroelementima, i prisustvom ostalih eventualnih bakterija. Kako kaže, iza toga može da stoji povećana koncentracija mangana i to je opasno po zdravlje.

,,Ne možemo reći da nije opasna po zdravlje kada već duže vremena traje. Vidim i izjavu direktorke Zavoda za javno zdravlje – ‘’verujem da neće nikom štetiti ako popije jednu čašu vode’’. Nekako mislim da ne bi na taj način trebalo relativizovati problem. Znači, ljudi moraju ozbiljno da shvate da ako je dato saopštenje da voda nije za piće, da je ne piju i da se toga drže, ali kažem, bojim se da će se to ponavljati i da je problem mnogo, mnogo ozbiljniji’’, navodi Paunović. 

Uzroci problema sa vodom mogli bi biti višestruki, uključujući klimatske promene koje utiču na smanjenje priliva vode, što dodatno komplikuje situaciju. 

,,Klimatske promene su dovele do toga da je priliv vode u Moravu manji, što dovodi do viših koncentracija štetnih elemenata", ističe Paunović.

Članica stručnog saveta kaže kako je videla iz nekih radova koje su objavljivali po stručnim časopisima profesori sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu da tu ima i drugih eventualno opasnih materija.

,,Vidim da ste imali i jedan sličan događaj, samo je bio problem sa nitritima i nitratima, tamo negde 2015. godine, pa su tim povodom i proučavali tu količinu vode koja stoje’’, kaže Paunović.

Nekadašnji načelnik Agencije za zaštitu životne sredine, Milenko Jovanović za Boom 93 izrazio je žaljenje na našu životnu sredinu, i navodi da smo u velikom problemu, počevši od zdravlja građana. ''Koji je nivo problema sa ovom vodom i vodoizvorištima - čak i to ne znamo'', navodi on.

Kako kaže, bez monitoringa, bez redovnog praćenja, bez obelodanjivanja, to su opet postale tajne, kaže da su i naši problemi postali tajne, kao i zdravlje svih nas.

Podsetimo, direktor Vodovoda i kanalizacije je za Boom 93 rekao da se ove bakterije nalaze svuda po Vojvodini, i u celom Dunavskom sistemu.

,,Pozivati se na loše, na katastrofalno stanje pijaće vode u Vojvodini, kao za upoređivanje, to mi je kao kada bi se neki sportista upoređivao sa najvećim bolestnikom’’, rekao je Jovanović.

Da li je opasno piti ovu vodu ili nije, Jovanović tvrdi da ako je granica vrednosti bakterija prekoračena, to postaje opasno.

,,Ako nekog udarite kolima ne znači odmah da će taj neko da pogine, ali vi ne smete da udarite nikoga kolima’’, kaže Jovanović objašnjavajući da su to tako nelogična opravdanja za neispravnu vodu.

Situacija sa vodom u Kostolcu zahteva hitnu i temeljitu pažnju nadležnih institucija. Potrebno je ne samo rešiti trenutni problem, već i preventivno delovati kako bi se izbegle buduće krize.