Moj grad

Podrška projektima pošumljavanja i ozelenjavanja: Potpisani ugovori sa Ministarstvom

Foto: EnvatoElements

Foto: EnvatoElements

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je danas ugovore na osnovu kojih će biti dodeljena sredstva za podršku projektima pošumljavanja i ozelenjavanja u 38 lokalnih samouprava, saopšteno je iz Ministarstva zaštite životne sredine.

Na Javni konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje projekata pošumljavanja u cilju zaštite i očuvanja predeonog diverziteta u 2024. godini pristigle su 52 prijave.

Sredstva u iznosu od 139 miliona dinara dobiće 38 lokalnih samouprava, među kojima su Opština Kladovo i Opština Smederevska Palanka. 

Opština Kladovo dobila je 2.259.147 dinara za projekat "Pošumljavanje javnih površina u urbanoj zoni Kladova" u 2024. godini, a Opština Smederevska Palanka 1.188.000 dinara za projekat "Autohtona srca Smederevske Palanke I - projekat pošumljavanja javne zelene površine u cilju stvaranja vetrozaštitnog pojasa". 

Najveći iznos sredstava po konkursu u 2024. godini dobio je Grad Novi Sad, kako bi se, kroz novu sadnju ublažile i otklonile posledice olujnog nevremena koje je prošlog leta pogodilo grad, navodi se u saopštenju.

Pored navedenih, sredstva su dobile i sledeće lokalne samouprave: Raška, Dimitrovgrad, Opovo, Šabac, Zrenjanin, Bački Petrovac, Pirot, Novi Sad, Novi Pazar, Trstenik, Leskovac, Vranje, Srbobran, Osečina, Kula, Inđija, Kikinda, Titel, Rača, Šid, Irig, Vrnjačka Banja, Sombor, Čačak, Ljubovija, Niš, Beočin, Kruševac, Vladimirci, Kragujevac, Kraljevo, Subotica, Nova Crnja, Bosilegrad, Arilje i Senta.

Kako se navodi u saopštenju, podaci iz Druge nacionalne inventure šuma pokazuju da je 2006. godine šumovitost Srbije bila 29,1 odsto, dok danas iznosi 39,01 odsto teritorije zemlje.

„Srbija se približila evropskom proseku koji iznosi 41 odsto teritorije i baš zato moramo da nastavimo da radimo, da održimo i ubrzamo pozitivan trend. Ove godine smo opredelili značajana sredstva, a želim da zahvalim i lokalnim samoupravama koje i same finansiraju projekte sadnje na svojoj teritoriji, jer su ti projekti od neprocenjivog značaja za građane“, rekla je Vujović.