Moj grad

Danas je Veliki petak: Pravoslavni vernici obeležavaju najtužniji dan u hrišćanstvu

FOTO:Boom93/N.Stojićević

FOTO:Boom93/N.Stojićević

Pravoslavni hrišćani obeležavaju danas Veliki petak, dan kada je po verovanju umro Isus Hristos na krstu na Golgoti.

Veliki petak se u hrišćanstvu smatra najtužnijim danom. Na Veliki petak vernici poste. Običaj je da se na taj dan farbaju uskršnja jaja, najčešće crvenom bojom koja simbolizuje Hristovu krv.

Farbanje jaja jedan je od najstarijih hrišćanskih običaja. Po običaju farbanje se vrši u spomen na događaj kada je sveta Marija Magdalena došla da poseti cara Tiberija. Kao poklon ona mu je donela korpu jaja koja nisu bila ofarbana, a pošto car Tiberije nije verovao u vaskrsenje Isusa Hrista, on je rekao da će promeniti mišljenje ukoliko jaja promene boju. Tada mu je Marija Magdelana rekla Hristos Vaskrese i sva jaja u korpi su postala crvene boje.

Dr Ignatije Midić, episkop Braničevske eparihije je povodom ovog dana rekao da je Hristos dobrovoljno pristao da uzme našu prirodu, ali koja je bila smrtna.

"To znači, dobrovoljno je pristao da uzme smrt u svoju ličnost. Naravno, on kroz smrt i kroz stradanje pokazuje sam Gospod naš, da on u stvari ispunjava volju očevu. Jer je volja očeva bila da se sjedinimo mi sa Hristom, sa Sinom Božjim, da se sjedini čitava tvorevina. I budući da je posle greha, dakle, čitava tvorevina ostala smrtna i smrt je bila jedina realnost našega života kao što je i sada. Dakle, tada sjedinjujući se sa stvorenom prirodom, Bog je automatski, Sin Božji, uzeo smrt. Ali kao što rekao, on je dobrovoljno umro. Niko ga nije naterao, zato što je on iz ljubavi hteo, da bi nas spasao, a spasenje nije moglo da bude bez sjedinjenja stvorene prirode i čoveka sa njim, sa Bogom. Tada, u stvari, on je pristao i da pretrpi stradanja, muke i smrt radi našega spasenja. I zato, u stvari, mi na svakoj svetoj liturgiji blagodarimo Gospodu za sve ono što je učinio za nas. Ali i spominjemo i vaskrsenje iz mrtvih i drugi slavni dolazak. Dakle, zahvaljujemo Gospodu na svemu onome što je učinio, zato što sve to zajedno, u stvari, predstavlja naše spasenje. I zato se liturgija na grčkom  zove evharistija, što znači blagodarnost. Jer tamo, u stvari, blagodarimo Gospodu za sve ono što je učinio i što će još učiniti. A to je drugi dolazak Hristov i vaskrsenje", rekao je vladika Ignatije.

Braničevska eparhija je povodom praznika objavila, raspored bogosluženja koji možete pronaći OVDE.