Društvo

Si Đinping doputovao u Beograd

FOTO: Youtube screenshot

FOTO: Youtube screenshot

Predsednik Narodne republike Kine Si Đinping doputovao je večeras u Srbiju.

Si i njegova supruga Peng Lijuan sleteli su na beogradski aerodrom Nikola Tesla oko 21.45 sati.

Za njih je postavljen crveni tepih oko koga stoji red počasne Garde Vojske Srbije.

Na fotografijama i video snimcima na društvenim mrežama vide se desetine Kineza koji su se okupili ispred aerodromske zgrade da bi dočekale svog predsednika. Kinezi s crvenim kapama mašu državnim zastavama Kine i Srbije i pevaju uz bubnjeve.

Si posle dvodnevne posete Francuskoj na čelu delegacije od 400 ljudi večeras stiže u Beograd na poziv Vučića s kim će razgovarati o unapređenju bilateralnih odnosa i saradnje.

Članove kineske delegacije – ministre i predstavnike institucija su popodne na beogradskom aerodromu dočekali ministri finansija i unutrašnje i spoljne trgovine, Siniša Mali i Tomislav Momirović.

Sutra, u sredu, ispred Palate Srbija u Novom Beogradu biće svečani doček predsednika Kine, a potom sastanak s Vučićem, plenarni sastanak delegacija i potpisivanje Zajedničke izjave i razmene potpisanih bilateralnih dokumenata.

Vlada Srbije je na današnjoj sednici usvojila više dokumenata – memoranduma o razumevanju o saradnji i protokola Srbije i Kine iz oblasti infrastrukture, poljoprivrede, informisanja i telekomunikacija, turizma.