BBC News

Australija i rodna ravnopravnost: „Ženski" muzej postaje toalet kako bi se zabranio ulaz muškarcima

Uprkos odluci suda, kojom je naređeno da se muškarcima dozvoli ulaz, u ovom muzeju su spremni na drastične promene kako bi muškarci ostali izvan ovog objekta.

Australijski muzej se trudi da njegova izložba ostane dostupna samo ženama, iako je sud odlučio da prema zakonima o sprečavanju diskriminacije to treba da se omogući i muškarcima.

Iz Muzeja stare i nove umetnosti iz Tasmanije u utorak su podneli žalbu na presudu, jer smatraju da je sudija primenio „previše usko gledište prema društvenoj nejednakosti sa kojom su se žene suočavale kroz istoriju, kao i danas".

Dodaju i da Ženski salon može da „promoviše jednake mogućnosti".

Odluka suda izrečena je u aprilu posle tužbe za diskriminaciju koju je podneo Džejson Lau, stanovnik Novog Južnog Velsa, pošto su mu zabranili ulaz u salon.

Kirša Kečele, umetnica koja je dizajnirala salon, kaže da će pokazati da presuda nije ispravna tako što će ovaj prostor „uskladiti" sa zakonom.

U tom salonu se čuvaju neka od najpoznatijih dela ovog muzeja, poput Pikasa ili Sidni Nolan, a od objavljivanja presude on je zatvoren.

Kečele planira da pretvori salon u ženski toalet i crkvu, a tvrdi da će tako učiniti dovoljno da ovaj objekat nastavi da legalno bude prostor namenjen samo ženama.

„Stiže čuveni toalet u Ženski salon, pa će on u tom smislu i dalje biti prostor za žene.

„Taj toalet će slaviti svet. To je najbolji toalet i muškarci neće smeti da ga vide", kazala je Kečele za australijske medije.

Neka od najvažnijih umetničkih dela, poput onih Pikasovih, biće premeštena u toalet kako bi se „posmatrala bez ometanja", dodaje i najavljuje još novina.

Muškarci će moći da uđu samo nedeljom i to kako bi učili da peglaju i slažu odeću.

„Žene mogu da donesu sav čist veš koji imaju i muškarci će proći kroz niz gracioznih koraka (koje je osmislio Rinpoš i usavršili su majstori taj čija) kako bi ga složili", rekla je ona u intervjuu koji je muzej objavio u utorak.

Kečele smatra i da je Lauova tužba bila „prikriveni blagoslov".

„Zahvaljujući presudi, nemamo izbora osim da otvorimo čitav spektar novih, obogaćujućih iskustava: duhovnih, obrazovnih, i da otkrijemo fascinantne nove mogućnosti i postanemo bolji", tvrdi.

Ona je prethodno u izjavi za BBC rekla da ovaj slučaj pred sudom oživljava njenu umetnost i kazala je da će se boriti do Vrhovnog suda, ukoliko bude bilo potrebno.


Pogledajte i ovu priču:


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk