Kultura

Rambo Amadeus u klubu KB: "'Tribute samom sebi' je način da se malo poigram sa samim sobom i svojim opusom

Klub KB nastavlja obeležavanje 30 godina rada nizom koncerata. U petak 10. maja dolazi Rambo Amadeus i Organic Trio.

Nakon koncerata širom regiona, Rambo Amadeus i njegov Organic Trio, u novom izdanju pod nazivom "Tribute samom sebi" 10. maja nastupiće u klubu KB.

Rambo Amadeus, kultni balkanski autor i performer, pretvara svoje koncerte u muzički standup pod nazivom "Tribute samom sebi”

"'Tribute samom sebi' je način da se malo poigram sa samim sobom i svojim opusom, ali i sa tom izopačenom društvenom praksom u kojoj se originalnim umjetnicima uglavnom odaje zaslužena pažnja i počast tek nakon što ih neumitni biološki zakoni spreče da nastave svoj inspirisani i inspirišući, po pravilu prekasno cijenjeni rad.”, rekao je nedavno za list Danas.

"Pošto smatram sasvim štetnim i glupim da se pasivno prepuštam ovom brutalnom procesu, Tribute samom sebi je zapravo moj sveti antidot gral, njime rastjerujem avete estradno bioloških mehanizama koji vrebaju na svakom koraku. Koncentraciju ovog čarobnog napitka povećava činjenica - da se ovdje ne radi ni o običnom Tribute -u, ni o Real tribute-u , nego o Original 100%, 1/1 Tribute Konceptu, još nevidjenom od praistorije Šou Biznisa do danas.", pojašnjava Rambo Amadeus.

Klub KB u Požarevcu organizuje "Rođendanski fest" povodom 30 godina rada, a obeležava ga nastupima poznatih alternativnih bendova. 

Prepoznat kao prostor koji pruža priliku umetnicima da istraže nove zvukove i ideje i izgrade zajednički identitet kulturnih vrednosti, kao i prostor za predstavljanje lokalnih bendova, klub KB je jedan od retkih koji opstaje toliki niz godina. Zahvalnost za to požarevljani duguju vlasniku kluba Bati Radosavljeviću, koji je svojom upornošću uspeo da i novim mladim generacijama omogući upoznavanje sa kulturnom scenom, negujući prostor za interakciju i zajedništvo među ljubiteljima alternativne scene. Bata Radovanović je ove godine dobitnik Povelje kulture za doprinos razvoju i širenju kulture.

Bata Radovanović osnovao je klub „КB“ 1994. godine, po njegovom bendu „Кao Bang“, sa idejom da promoviše i pravi programe alternativne urbane kulture. Tokom godina u klubu  organizovani su koncerti, promocije knjiga i likovne izložbe mnogih stvaralaca. U klubu КB nastupe su imale grupe iz Engleske, Škotske, Irske, Njujorka, Кalifornije, Izraela, Rusije, Ukrajine, Australije, Švedske, Danske, Holandije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije i mnogih drugih država, kao i mnogi značajni bendovi domaće i regionalne rok scene:  Van Gogh, Disciplina kičme, Električni orgazam, Hladno pivo, SARS, Brkovi, Psihomodopop i mnogi  drugi. Osim koncerata, u klubu KB  organizuju se izložbe, promocije knjiga i i druge umetničke manifestacije.