Moj grad

Savić: Hoćemo da vidimo koji su planovi novog ministra

Foto: Boom93/M. Veljković – Nedeljko Savić, predsednik Udruženja poljoprivrednika „Stig“

Foto: Boom93/M. Veljković – Nedeljko Savić, predsednik Udruženja poljoprivrednika „Stig“

Udruženje poljoprivrednika “Stig” i još šest poljoprivrednih udruženja u Srbiji zatražilo je sastanak sa novim ministrom poljoprivrede Aleksandrom Martinovićem, potvrdio je za Boom93 predsednik ovog udruženja Nedeljko Savić.

“Došao je novi ministar. Postoji još puno stvari koje nisu realizovane, a dogovorene su, pa čisto hoćemo da vidimo kakve su planovi novog ministra, u kom to smeru ide”, rekao je Savić za Boom93.

Zajednički zahtev sedam udruženja predat je juče, 9. maja.

Pored Udruženja poljoprivrednika “Stig” sastanak su zatražila sledeća udruženja: "Naše mleko" iz Šapca, Udruženje proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja iz Adrana, "Ne damo Jadar" iz Gornjih Nedeljica, "Severni Banat" iz Kikinde, "Brestovački ratari" iz Banatskog Brestovca i "Složni Pidikanci" iz Bavaništa. 

“Sastanak još nije potvrđen, ali očekujemo da dođe do njega”, kaže Savić.

Aleksandar Martinović preuzeo je dužnost ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede od Jelene Tanasković.

Podsetimo, poljoprivrednici su 2023. godine, nakon protesta blokadom više putnih pravaca, dogovorili sa Vladom Srbije subvencije od 35.000 dinara po hektaru. Drugi deo od 17.000 dinara namenjen je za kupovinu semena.

Poljoprivrednici su sa Vladom i tadašnjom ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković tada postigli i dogovor o povraćaju akcize na kupljeno gorivo. Naime, na pumpama Naftne industrije Srbije gorivo za poljoprivrednike košta 179 dinara. Poljoprivrednici gorivo kupuju po toj ceni, a onda, na ime akcize, treba da im bude vraćeno 50 dinara po litru.

Kako je početkom aprila za Boom 93 rekao Nedeljko Savić, sa isplatom prvog dela subvenije se kasnilo, a zakasnili su i krediti za setvu. Više o tome pročitajte na LINKU.