BBC News

Izrael i Palestinci: Izraelski ministar u sukobu sa premijerom Netjanahuom oko budućnosti Gaze

Galant je pozvao premijera Benjamina Netanjahua da javno kaže da Izrael ne planira da preuzme civilnu i vojnu vlast u Gazi.

Ministar odbrane, Joav Galant je zadužen za izraelski rat u Gazi
Getty Images
Ministar odbrane, Joav Galant, je zadužen za izraelski rat u Gazi

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izrazio je otvoreno razočarenje zbog neuspeha vlade da se pozabavi pitanjem posleratnog plana za Gazu.

U jednoj od retkih javnih podela unutar izraelskog ratnog kabineta po pitanju pravca vojne kampanje, Galant je pozvao premijera Benjamina Netanjahua da javno kaže da Izrael ne planira da preuzme civilnu i vojnu vlast u Gazi.

„Od oktobra, dosledno postavljam ovo pitanje u kabinetu", rekao je Galant.

„I nisam dobio nikakav odgovor."

Premijer Benjamin Netanjahu je oštro odgovorio, rekavši da „nije spreman da Hamastan razmeni za Fatahstan", misleći na rivalske palestinske grupe Hamas i Fatah.

Neodlučnost bi, upozorio je, na raspolaganju ostavila isključivo dve loše opcije u Gazi - vladavinu Hamasa ili izraelsku vojnu vlast.

Galant je izjavio da bi to ili „narušilo njihova vojna dostignuća, umanjilo pritisak na Hamas i sabotiralo šanse da se postigne okvir za oslobađanje talaca".

Drugi član ratnog kabineta, Beni Ganc, koji odranije ne slaže sa Netanjahuom, saglasan je sa ministrom odbrane.

„Galant govori istinu. Odgovornost rukovodstva je da po svaku cenu učini pravu stvar za zemlju."

Galant je izjavio da je odbrambeni establišment kojim predsedava, predstavio ratni plan kabinetu još u noći početka izraelske kopnene invazije na Gazu prošlog oktobra.

Rekao je da planovi podrazumevaju predloge „da se uspostavi lokalna, palestinska vladajuća alternativa koja nije neprijateljski nastrojena".

Galant se sastao sa američkim državnim sekretarom Antonijem Blinkenom na prelazu Kerem Šalom između Izraela i Gaze ranije ovog meseca
Getty Images
Galant se sastao sa američkim državnim sekretarom Antonijem Blinkenom na prelazu Kerem Šalom između Izraela i Gaze ranije ovog meseca

Dodao je da će dan posle pada Hamasa, to „biti postignuto samo sa palestinskim entitetima koji preuzmu kontrolu nad Gazom, u pratnji međunarodnih aktera".

Izjavio je i da se ovim predlozima nikada nije raspravljalo, niti su predstavljene alternative.

Galant je rekao i da neuspeh u postavljanju plana vodi Izrael ka „opasnom kursu" koja podrazumeva izraelsku vojnu i civilnu vlast nad Gazom.

On je takvu mogućnost opisao kao „negativnu i opasnu opciju za državu Izrael sa strateškog, vojnog i bezbednosnog stanovišta".

„Moram da ponovim - neću pristati na uspostavljanje izraelske vojne vlasti u Gazi. Izrael ne sme da uspostavi civilnu vlast u Gazi.

„Pozivam premijera Benjamina Netanjahua da donese odluku i objavi da Izrael neće uspostaviti civilnu kontrolu nad pojasom Gaze, da Izrael neće uspostaviti vojnu upravu u pojasu Gaze i da će se vladajuća alternativa Hamasu u pojasu Gaze odmah postaviti."

U nedavnim izveštajima izraelske štampe pisalo se o tome da vojni lideri imaju ozbiljne sumnje u vezi sa nedostatkom održivog plana za Gazu po završetku rata.

Ovi komentari izraelskog ministra iznose te sumnje u javnost na politički eksplozivan način.

Tokom posete Ukrajini u sredu, američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da Izrael treba da izradi jasan plan za budućnost Gaze.

„Ne možemo imati anarhiju i vakuum koji će verovatno biti ispunjen haosom", rekao je Blinken.

Netanjahu je ranije insistirao da su diskusije o budućoj upravi u Gazi samo „prazna priča" sve dok je Hamas na toj teritoriji.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk