Ekonomija

Vesić: Još nisu dogovoreni finansijski detalji i detalji zakupa kompleksa Generalštaba

FOTO:Screenshot/Youtube

FOTO:Screenshot/Youtube

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da još nisu dogovoreni detalji zakupa i finansijski detalji za revitalizaciju kompleksa bivšeg Ministarstvao odbrane i Generalštaba u Ulici kneza Miloša u Beogradu, koja je srušena u NATO bombardovanju 1999 godine.

Ministar je u sredu, u ime Vlade Srbije, potpisao ugovor o revitalizaciji Generalštaba sa američkom kompanijom „Afiniti global development“, na čijem je čelu Džared Kušner, zet nekadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa, ali Vesić za televiziju Insajder tvrdi da je to samo „okvirni ugovor“.
 
Prema njegovim rečima, Vlada je tim ugovorom izabrala partnera, koji sada na osnovu ugovora ima pravo da počne da radi projekat, da komunicira sa nadležnim institucijama u Srbiji, kao što su zavodi – od onih za zaštitu, do onih za urbanizam.

Vesić je dodao da Kušnerova firma sada može da raspiše međunarodni konkurs za memorijalni centar za žrtve NATO agresije i da se u međuvremenu taj projekat proglasi projektom od nacionalnog značaja.

Tek nakon toga, prema rečima ministra, sledi komercijalni ugovor koji treba da bude potpisan i u okviru koga će svi detalji biti poznati – od cene zakupa zemljišta na 99 godina, do cene revitalizacije.

„Znači zemljište neće biti prodato, to je definisano ovim ugovorom, da nema prodaje, već će se definisati to kolika će vrednost biti objekta, koliko će koštati ta revitalizacija jer se to još ne zna, dok se ne naprave projekti i planovi, tako da nas pravi ugovor kojim će sve to biti definisano nas tek čeka i ja mislim da ga nije ni moguće zaključiti za period koji je kraći od godinu i po, ili dve godine jer sve ovo treba u međuvremenu da se završi“, rekao je Vesić.

Na pitanje Insajdera o tvrdnjama u medijima da će zakup na 99 godina biti bez naknade, Vesić je kazao da to nije tačno.

„Ne, to nije tačno, nije tačno, prema Zakonu o planiranju i izgradnji, član 86, ima, znači možete direktnom pogodbom, kada je u pitanju projekat od nacionalnog značaja, da zaključite ugovor, ne možete da date u zakup bez naknade, to takođe nije tačno“, rekao je Vesić.

Kazao je da ta mogućnost postoji ako se radi kroz međudržavni sporazum.

„Tako da koji će od tih modela biti primenjen zavisi kad investitor bude zavrio sve ove poslove i kada budemo pristupili potpisivanju komercijalnog ugovora“, odgovorio je ministar građevinarstva.