Izbori 2024

Istraživači javnog mnjenja: Konfuzija kod birača, nezahvalno davati prognoze o ovim izborima

Foto: Boom93/M. Veljković

Foto: Boom93/M. Veljković

Davati prognozu u vezi sa izbornim rezultatima u ovom izbornom ciklusu i situaciji dosta je nezahvalno, kaže Vladimir Pejić, direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja Faktor plus.

"Nezahvalno je imajući u vidu stepen konfuzije koju beležimo kod birača. Mnogi od njih ne znaju ni da li se izbori održavaju u njihovoj opštini, ni ko učestvuje, ko bojkotuje, ko je sa kim u koaliciji i tome slično", komentariše Pejić za "Danas".
 
Izvesno je da se dobar deo opozicionih birača zasitio, da se određen broj opredelio za bojkot, kao i da je isto tako određen broj razočaran ponašanjem opozicije, uoči ovih izbora.

"Evidentno je i da veliki broj ispitanika ne zna za koga će glasati", kaže Pejić.
 
Kada je reč o glasačima opozicije, veliki deo njih se dvoumi između koalicije "Biram borbu" i Save Manojlovića, dodaje, ali naglašava i da Manojlović uzima glasače Branimira Nestorovića.

"Samo je lista okupljena oko SNS mirna. Kod njih je izlaznost stabilna kao što je i rizik od ukrštanja birača minimalan", ističe Vladimir Pejić.
 
On ponavlja da će animiranje birača da izađu na izbore biti ključni problem opozicije, iznova naznačavajući da je nepoznavanje osnovnih činjenica u vezi sa predstojećim izborima dominantno.
 
Milomir Mandić, istraživač Demostata, ističe za Danas da "mi do juče nismo znali ko će učestvovati na izborima u Beogradu od opozicionih aktera, jer smo imali najave o neučešću nekih opozicionih lista".
 
"U tom smislu, teško je govoriti o prognozama efekata bojkota, jer do izbora je još dve nedelje i razne okolnosti mogu imati uticaj na izlaznost. Treba podsetiti da će sada opoziciona kontrola biračkih odbora biti nižeg kvaliteta u odnosu na decembar", kaže Mandić.
 
On, ipak, napominje da je u ovakvim uslovima vrlo teško prognozirati konkretne vrednosti.