Društvo

Kada bismo tako učinili, imali bismo vrlo brzo i smrtnu kaznu za veliki broj dela: Stručna javnost o mogućnosti uvođenja doživotnog zatvora za silovanje

Foto/ Suđenje /ilustracija pixabay

Foto/ Suđenje /ilustracija pixabay

Ministarka pravde Maja Popović nedavno je izjavila da je predloženo da se pooštri kazna zatvora za sve oblike krivičnih dela silovanje, obljuba nad nemoćnim licem i detetom, te da bi u tom slučaju bilo moguće izreći i kaznu doživotnog zatvora. Ipak, sagovornici Danasa ukazuju da ovakva mera možda i nije najbolje rešenje.

„Autonomni ženski centar smatra da je mnogo važnije da Ministarstvo pravde ozbiljno razmatra izmenu definicije krivičnog dela silovanje, u skladu sa Istambulskom konvencijom, pa nakon toga visinu kazne. Dok ne izmenimo definiciju silovanja, i dalje ćemo imati jako mali broj procesuiranih slučajeva silovanja i osuda, i nastaviće se loša praksa tužilaštava da silovanja devojčica gone kao krivična dela obljuba sa detetom, za koje je zaprećena blaža sankcija, umesto da se gone kao krivično delo silovanja“, kaže za Danas Vanja Macanović iz ove organizacije.

Advokat i nekadašnji predsednik Advokatske komore Srbije Viktor Gostiljac ističe da je uvek skeptičan povodom zakonskih rešenja čija je glavna snaga u pooštravanju kazni, piše Danas.

„To je najlakša vrsta rekacije zakonodavca, ujedno i najbeskorisnija. U ovom slučaju i pravno problematična. Naime, razumeo sam rešenje kada je uvedena kazna doživotnog zatvora za krivično delo silovanje sa smrtnom posledicom, ali ne podržavam njeno proširenje na sve oblike ovog dela. Time se u nekom smislu derogira i sama kazna doživotnog zatvora koja mora biti rezervisana samo za najteže oblike najtežih krivičnih dela“, navodi Gostiljac.

On dodaje i da su za krivično delo silovanje već opravdano propisane teške kazne od pet do 15 godina, a za koje smatra da su srazmerne.

Više pročitajte na LINKU.