Izbori 2024

Kako će opozicija kontrolisati izbore 2. juna?

Foto: Boom93/M. Veljković

Foto: Boom93/M. Veljković

Iako je u decembru opozicija bila suočena sa kritikama na račun kontrole izbora i saopštavanja rezultata, ove godine koalicija „Biramo Borbu“ ima još teži zadatak s obzirom da će broj kontrolora zbog odluke stranaka koje bojkotuju izbore, ali i zbog bojkota 2020. godine, biti manji.

U ovom izbornom ciklusu, opoziciona koalicija manja je nego u decembru, pa je pitanje da li će moći da ponudi jednaku ili bolju kontrolu izbora od prošlogodišnje.

Pored manjeg obima koalicije, izazov će biti i lokalni izbori s obzirom da u lokalnim skupštinama, opozicija usled bojkota 2020. godine neće imati članove u stalnim sastavima biračkih odbora.

Dok stalni sastav čini po šest članova na svakom biračkom mestu koje predlažu odborniče grupe iz prethodnog saziva lokalnih skupština, proporcionalno broju odbornika, prošireni sastav ima svaka lista koja učestvuje na izborima, i čine ga po dva kontrolora, odnosno člana biračkog odbora na svakom biračkom mestu.

Sagovornik Danasa, koordinator kontrole koalicije „Biramo Borbu“, Stefan Ostojić ističe da je to je po 2330 kontrolora u Beogradu, 444 kontrolora u Novom Sadu, 394 u Nišu.

„Naša koalicija u Beogradu ima značajan broj kontrolora po tom osnovu“, tvrdi Ostojić, „precizno 1915, uljučujući po 319 predsednika i zamenika predsednika biračkih odbora, što je više nego dragoceno. To je moguće zahvaljujući činjenici da su ZLF, DS i NPS imale odborničke grupe u prethodnoj Skupštini grada Beograda.“

Kako objašnjava Ostojić, „birački odbori imaju značajna ovlašćenja i njihov posao je da obezbede da kompletno sprovođenje izbora na jednom biračkom mestu bude u skladu sa zakonom“.

„To uključuje sprečavanje najrazličitijih zloupotreba koje režim koristi, poput vođenja duplih evidencija birača koji su glasali, prisiljavanja birača da fotografišu listiće, tzv. „bugarskog voza“, zloupotreba pri glasanju van biračkog mesta, pri utvrđivanju rezultata itd,“ objašnjava Ostojić.

On ističe da kontrolori koalicije „Biramo Beograd“ imaju „bogato iskustvo u tom domenu“.

Više pročitajte na LINKU.